Mozaik

Imenovani novi ravnatelji hrvatske i talijanske drame HNK Ivana pl Zajca

Imenovani novi ravnatelji hrvatske i talijanske drame HNK Ivana pl Zajca

Članovi Kazališnog vijeća HNK Ivana pl. Zajca na jučerašnjoj su sjednici jednoglasno prihvatili prijedlog intendanta Marina Blaževića za nove ravnatelje Hrvatske drame i Talijanske drame riječkog HNK. Ravnateljicom Hrvatske drame imenovana je redateljica Renata Carola Gatica, koja na dužnost stupa 1. svibnja 2018, a ravnateljem Talijanske drame glumac i redatelj Giulio Settimo, koji će dužnost ravnatelja Talijanske drame preuzeti 1. rujna ove godine, s početkom nove sezone. Do tada će funkciju v.d. ravnateljice Talijanske drame obnašati Leonora Surian Popov.
Oboje su već surađivali s riječkim ansamblima odnosno sudjelovali u projektima Hrvatske i Talijanske drame. Tako je Renata Carola Gatica, redateljica rođena u Argentini koja godinama živi u radi u Hrvatskoj, režirala predstave „Dugonja, Trbonja, Vidonja“ te upravo premijerno izvedenu „Naš odgoj“. Glumac Giulio Settimo, rodom iz Trsta, glumio je u predstavama Talijanske drame „Antigone“ i „La finta ammalata“.

Biografije novih ravnatelja:

Renata Carola Gatica

Studirala je na kazališnom odsjeku Filozofskoga fakulteta na Nacionalnom sveučilištu u Cordobi. Osnivačica je kazališne kompanije „La Piaf” gdje je deset godina djelovala kao redateljica s petnaestak režija i mnogobrojnim gostovanjima na festivalima Latinske Amerike. S navedenom kompanijom je 2000. godine otvorila kulturni centar „Sala K” gdje je tri godine radila kao umjetnička ravnateljica, te podučavala kazališnoj umjetnosti djecu, tinejdžere i odrasle. Godine 2006. dobila je nagradu grada Cordobe kao „Najbolja mlada kazališna redateljica”. Od 2007. godine živi i radi u Zagrebu. Najčešće surađuje s Teatrom &TD, Dječjim kazalištem Trešnja, Dječjim kazalištem Dubrava, Zagrebačkim kazalištem mladih, kazališnom skupinom Pinkleci, GKL Split i HNK Ivana pl. Zajca Rijeka.
Od 2014. godine djeluje u nezavisnom kazalištu Teatar Poco Loco gdje na specifičan način istražuje mogućnosti pričanja priča za najmlađe. Za svoj rad osvojila je nekoliko kazališnih nagrada, uključujući Nagradu za najbolju režiju na Gavellinim večerima za predstavu „#radninaslovantigona” (ZKM) i nagradu za najbolju režiju na Naj, naj festivalu za predstavu „Alisa u zemlji čudesa” (ZKM).

Giulio Settimo

Rođen 4. studenog 1989. godine u Trstu. Diplomirao je na Umjetničkoj akademiji u Osijeku 2011, smjer gluma i lutkarstvo.
Dobitnik je nagrade za najbolji orginalni tekst, Palio degli asinelli 2008. u Trstu.
Dobitnik je godišnje dekanove nagrade Umjetničke akademije u Osijeku 2011, te nagrade za animaciju i nagrade dječjeg žirija za najbolju predstavu “Još si zelen” na 46. PiF-u, 2013. godine.
Sudjelovao je u nizu međunarodnih autorskih projekata i predstava u Hrvatskoj i Italiji.
Od 2012. do 2014. godine radio je kao koordinator kazališta “Teatro Ragazzi, La Contrada”. Godine 2014. nominiran je za Nagradu hrvatskog glumišta u kategoriji mladih umjetnika do 28 godina za ulogu Početnika u predstavi “Zlatne rukavice” GK Zorin dom Karlovac.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Mozaik

More in Mozaik

Film ‘Kula smrti’ u ‘Art kinu’

spMay 20, 2019

Velika obljetnica Fiumanke – punih 20 godina riječke regate

spMay 20, 2019

Riječki tunel ponovno otvoren!

spMay 20, 2019

Riječki lutkari iz Kragujevca se vratili sa šest nagrada!

spMay 20, 2019

Završen je 10. Student Day Festival: Vatra, Urban, Edo Maajka i Darius Syrossian oduševili tisuće mladih

spMay 19, 2019

‘Leica format’: Najbolja predstava hrvatske drame od ‘Vježbanja života’?

spMay 19, 2019

Bare i Majke sinoć zapalili crne ovce u Baški

spMay 18, 2019

Rudimental sinoć ‘zaludio’ riječku publiku, večeras na SDF-u nastupaju Edo Maajka, Urban, Vatra i DJ Darius Syrossian

spMay 18, 2019

Kreće spektakularni koncertni program Student Day Festivala: Večeras Rudimental, TBF, Krešo Bengalka i drugi

spMay 17, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.