Home Vijesti Infektivni otpad u Šapjanama?

Infektivni otpad u Šapjanama?

2886
0

Stanovnici Šapjana, malog mjestašca nedaleko od hrvatsko-slovenskoga graničnog prijelaza Pasjak, gotovo cijelo desetljeće “vode bitku” s tvrtkom za zbrinjavanje otpada Eco operativa, a nezadovoljstvo je eskaliralo kada je prije nekoliko dana na zidu tvrtke osvanula uznemirujuća ploča. Tamo su, naime, popisane sve vrste otpada koje Eco operativa može zbrinjavati, a tu su, među ostalim, i dijelovi ljudskog tijela, organi, konzerve i vrećice s ljudskom krvi.

– Otvoreni rat traje već pet godina, a ova ploča, na kojoj se lijepo vidi što rade, potvrdila nam je ono što znamo već godinama. To je strahovito uzbudilo ljude i želimo da netko napokon čuje naš glas te da se nešto poduzme da takva tvrtka ode iz ovog kraja – rekao nam je Miro Simčić, mještanin Šapjana.

Slično govori i Mario Maljevac, član Mjesnog odbora Šapjane.

– Ovo je miran, pitom kraj sa zdravom prirodom, a mi već deset godina u središtu mjesta imamo ekološki problem. U Šapjanama živi dvestotinjak duša i takva nam tvrtka ne treba. Želimo da znaju da je cijeli kraj protiv njih – rekao je Maljevac.

Simčić ističe da je Eco operativa u Šapjane došla “na prijevaru” – trebala je to biti tvrtka koja će skladištiti samo stari papir i automobilske gume. Problemi su počeli kada su se Šapjanama počeli širiti izrazito neugodni mirisi, a eskalirali su prije nekoliko godina kada je u tvrtku počeo stizati infektivni otpad. Ljudsko meso je, kaže Simčić, kap koja je prelila čašu te najavljuje “oštre mjere” protiv Eco operative.

I sami smo se uvjerili o čemu Šapjanci govore kada govore o smradu koji dolazi iz skladišta tvrtke. Miris je stvarno teško opisati, no, u kratkim crtama, izaziva okretanje želuca i cinici bi rekli da, u usporedbi s njim, miris fekalija ispada gotovo kao “polje lavande”. Mještani su se, sudeći po viđenome, na smrad već pomalo i navikli, ali se ne mogu pomiriti s činjenicom da će situacija ostati ista još tko zna koliko dugo i žele hitno rješenje. Suvlasnik i jedan od direktora Eco operative je Emil Gržin, inače načelnik općine Lovran. On kategorički tvrdi da se u Šapjanama nikad nije odlagalo ni skladištilo ljudsko meso i vrećice krvi te da tako nešto ne namjeravaju činiti ni u budućnosti. Također, navodi da u tom mjestu zbog Eco operative nema nikakvih neugodnih mirisa, iako ga već i kratka šetnja uz ogradu te tvrtke može demantirati.

– Ploču smo postavili isključivo radi propisa. Na njoj je popisano više od 50 vrsta otpada koji prema našoj legalnoj dozvoli smijemo zbrinjavati. Istina je da su navedeni i dijelovi ljudskog tijela i vrećice krvi, ali to je samo radi forme, nikada ih nismo niti ih namjeravamo skladištiti. Gore više nema ni infektivnog otpada. Ne mogu napamet reći što se sve tamo nalazi, ali to je isključivo neopasni otpad za koji imamo dozvolu – objašnjava Emil Gržin. (Jutarnji.hr)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here