Home Vijesti Infektolog objasnio kako se iz Pfizerova cjepiva može navući još jedna doza

Infektolog objasnio kako se iz Pfizerova cjepiva može navući još jedna doza

365
0

Još uvijek je puno pitanja oko cjepiva, a na neka od njih za Dnevnik Nove Tv odgovorio je infektolog s Klinike za Infektivne bolesti Goran Tešović.

Osigurali smo najviše cjepiva AstraZenece, a upravo oko njega su građani dosta skeptični. Često se čuju komentari zašto bi se netko cijepio cjepivom koje je manje učinkovito, no infektolog Goran Tešović kaže da je to vjerojatno zbog nespretne komunikacije farmaceutske tvrtke.

“Ne bih rekao da to cjepivo nije učinkovito. Čini se da je učinkovito i sigurno. Trenutno nije kod nas dostupno, ali će vjerojatno biti uskoro. U ovom trenu imamo dva cjepiva koja su razvijena na sasvim drugačijoj tehnologiji, a to su Pfizerovo i Modernino”, rekao je za Dnevnik Nove TV.

Tešović kaže da ne vidi razlog zašto građani ne bi mogli sami birati koje cjepivo žele kada sva ona budu dostupna na našem tržištu.

“Ja nisam mogao birati. Cijepljen sam prvom dozom Pfizerovog cjepiva i bit ću sutra docijepljen drugom”, kazao je.

Objasnio je i kako se u bočicama može navući i šesta doza, dodavši da proizvođač sve jako dobro zna.

“Kod višedoznih bočica postoji jedna dodana količina koja ide na takozvani rasap, a rasap se može dogoditi upravo kod navlačenja. Dakle, kada iz iste bočice navlačite više doza – s jednodoznim cjepivima je stvar puno jednostavnija i mi smo navikli na jednodozna cjepiva iako smo prije koristili višedozna, sada ih opet imamo priliku koristiti – dakle, kod višedoznih cjepiva je uvijek jedan dodatni volumen koji je u cjepivu zato što se kod navlačenja jedna određena količina izgubi”, kaže infektolog te dodaje da smo očito vrlo šparni kad smo uspjeli navući još jednu dozu, no ističe kako je na bočicama deklarirano pet doza kojih svakako ima u njima.

Što se tiče ljudi s autoimunim bolestima, infektolog kaže da je predlicencijske studije nisu provedene na bolesnicima koji boluju od autoimunih bolesti zbog toga što su htjeli dobiti čiste podatke o učinkovitosti cjepiva kod osoba koje su potpuno zdrave.

Ističe da opasnost od cijepljenja za oboljele od autoimunih bolesti ne postoji, postoji samo pitanje hoće li kod tih osoba cjepivo biti učinkovito i zaštitno kao što je kod zdravih osoba. “Bolesnici s autoimunim bolestima smiju se cijepiti svim cjepivima koja su dostupna protiv covida”, zaključio je Tešović.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here