Home Vijesti Institut za rat: Putin radi veliku grešku. Ovo bi moglo odlučiti ishod...

Institut za rat: Putin radi veliku grešku. Ovo bi moglo odlučiti ishod rata

137
0

Institut za proučavanje rata objavio je novu analizu i kartu sukoba u Ukrajini.

“Putin je odlučio koncentrirati sve snage i resurse u očajnički i krvavi pokušaj zauzimanja područja istočne Ukrajine, što će mu donijeti uglavnom simbolične dobitke”, navodi se u analizi. “Njegova je vojska u ostalim dijelovima zemlje ranjiva. Ukrajinske protuofenzive u Hersonu ukazuju na to da ukrajinski zapovjednici prepoznaju i iskorištavaju tu ranjivost”, dodaje se.

Herson
“Herson je ključan jer je to jedino područje Ukrajine u kojem se ruske snage drže na zapadnoj obali rijeke Dnjepar. Ako Rusija bude u stanju zadržati snažan položaj u Hersonu kada prestanu borbe, ona će biti u vrlo snažnoj poziciji iz koje može pokrenuti buduću invaziju.

Ako Ukrajina povrati Herson, s druge strane, bit će u puno jačoj poziciji da se brani od budućeg ruskog napada. Ova bi strateška kalkulacija u načelu trebala navesti Rusiju da usmjeri svoje snage na zadržavanje Hersona. No ruski predsjednik Vladimir Putin odlučio je umjesto toga koncentrirati sve snage i resurse u pokušaj zauzimanja područja istočne Ukrajine”, navodi se.

Severodonjeck
Što se tiče Severodonjecka, Institut kaže da ruske snage sada kontroliraju do 70% istočnog grada i napreduju prema centru.

“Ukrajinske snage se sada očito povlače iz Severodonjecka umjesto da se bore do kraja. To je faktor koji je Rusima omogućio da relativno napreduju u grad. Odluka da se izbjegne izdvajanje više sredstava za spašavanje Severodonjecka i odluka o povlačenju iz njega bile su strateški razumne, ali i jako bolne.

Ukrajina mora iskoristiti svoje ograničenije resurse i usredotočiti se na ponovno osvajanje kritičnog terena, a ne na obranu terena čija kontrola neće odrediti ishod rata”, zaključuje Institut.

Previous articleGlumio Tuđmana a sad mora na sud zbog seksualnog zlostavljanja tri muškarca
Next articleČilić danas igra četvrtfinale Roland Garrosa, evo gdje možete gledati taj meč

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here