Home Kolumne INTERVJU 5 PITANJA: UPISI U OBRTNIČKE I INDUSTRIJSKE PROGRAME 30 POSTO VEĆI...

INTERVJU 5 PITANJA: UPISI U OBRTNIČKE I INDUSTRIJSKE PROGRAME 30 POSTO VEĆI NEGO LANI, Edita Stilin

156
0
Foto: OŠ Omišalj

O upisima u srednje škole, privatnim školama te povećanom interesu za strukovne škole razgovarali smo s pročelnicom PGŽ upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Editom Stilin. Razgovarala: Marija A. Štrajh (fb, linkedin, Twitter, yt, tiktok, ig)

1. Kako ste zadovoljni ovogodišnjim upisima u srednje škole s područja PGŽ?

Ovogodišnjim upisima u prvi razred srednje škole izuzetno smo zadovoljni. Popunjenost na ljetnom upisnom roku je 92%, što je 6% više upisanih učenika nego lani, a veseli nas činjenica da je ove godine bilo i 173 učenika završnih razreda osnovne škole više nego prethodne godine, njih ukupno 2.374. Za jesenji rok ostalo je slobodno 215 upisnih mjesta.

2. S obzirom da postoje ograničenja kod upisa u osnovne i srednje škole, koji su kriteriji presudni?

Ne postoje ograničenja kod upis u srednje škole, niti nam je posve jasno na koja ograničenja mislite… ali, naglašavamo kako za upise u prvi razred srednje škole Županija kao osnivač planira oko 250 slobodnih mjesta više u odnosu na broj učenika koji su završili osme razrede.
Upisi su elektronski, aplikacija rangira učenike prema broju ostvarenih bodova, a osnivač nema mogućnost uvida u isti, niti je uključen u proces rangiranja učenika.

3. Mislite li da privatne škole mogu izazvati razlike u naobrazbi djece te stvoriti razlike među njima?

Mišljenja smo da privatne škole ne mogu izazvati razlike u naobrazbi djece, iz razloga što privatne i javne škole rade po istim programima.

Program može biti modificiran u smislu samog izvođenja, ali program je isti. Farmaceuti u Medicinskoj školi u Rijeci i farmaceuti u Srednjoj školi Andrije Ljudevita Adamića slušaju iste predmete, rade po istom kurikulu. Ali, svakako podržavamo postajanje privatnih škola koje pridonose pluralizmu u obrazovanju.

4. Ponajviše je upisa u strukovne škole ove godine. Što je tomu razlog?

Ove godine na prvom roku u strukovne programe upisalo se ukupno 1239 učenika, te 489 učenika u strukovne obrtničke i industrijske programe. U postotku gledajući možemo reći da su ovogodišnji upisi u strukovne četverogodišnje i petogodišnje programe veći za 5%, dok su upisi u obrtničke i industrijske programe (trogodišnje) veći za 30% u odnosu na lani.
Razlog tome dobro planiranje i priprema upisa od srane Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije, uz koordinaciju s nadležnim ministarstvom, dobra promidžba strukovnih škola, programi koji prate potrebe tržišta rada, te prepoznatljivost istih od strane roditelja i samih učenika.

5. Mogu li roditelji biti zadovoljni sustavom raspodjele upisa te kriterija?

Na žalost ne možemo odgovarati u ime trećih osoba koje spominjete u pitanju.

Previous articleBelgijski velikan iz Solina doveo 17-godišnjeg stopera koji nije prošao u Hajduku
Next articleTadić otkrio recept za pobjedu nad Djurgardenom (VIDEO)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here