Home Vijesti Ispituje se pogodovanje JANAF-a Robertu Ježiću

Ispituje se pogodovanje JANAF-a Robertu Ježiću

194
0

“Istina je da sam bio ispitan, no ne mogu vam o tome govoriti. Nije to što mislite. Bilo je to nešto bezazleno”, rekao je čelnik Janafa Ante Markov kada su ga novinari upitali je li istina da je ispitan od strane Državnog odvjetništva o navodnom pogodovanju tvrtki Dioki Roberta Ježića kada je državna tvrtka Jadranski naftovod (JANAF) kupila skladište na zagrebačkom Žitnjaku za cijenu od oko 18 milijuna eura.

Iako su u Indexu imali informacije da je tema razgovora bio “slučaj Žitnjak”, Markov je u razgovoru tvrdio suprotno, odnosno rekao je da je davao izjavu odvjetništvu, ali ne o tom slučaju.

Podsjetimo, transakcija na Žitnjaku se dogodila svega nekoliko dana prije odlaska premijera Ive Sanadera kada je Ježiću pošlo za rukom prodati malo i zastarjelo skladište na zagrebačkom Žitnjaku državnoj tvrtki Janaf. U studiji iz 2004. godine koju posjeduje Index, a koju je naručila Ina u vrijeme kada je bila zainteresirana za skladišta, stoji kako ona vrijede pet do najviše šest milijuna eura, a zaključna cijena bila je negdje oko 18 milijuna eura.

Isto tako studija je naglašavala kako se skladište nalazi svega 5 kilometara zračne linije od Trga Bana Jelačića što isključuje skladištenje vrlo eksplozivnih tvari.

Valja naglasiti kako se vlasnik Diokija, ali i Novog lista Robert Ježić nalazi u zatvoru od 9. prosinca i to prvenstveno zbog afere HEP, odnosno prodaje struje po znatno jeftinijoj cijeni Diokiju te kredita koji mu je HEP odobrio, no osim toga ispituju se i drugi njegovi sumnjivi poslovi.

Markov je ovih dana poduzeo i medijsku inicijativu ne bi li dokazao da je skladište na Žitnjaku itekako isplativa investicija. Štoviše, najavljuje velike planove koji uključuju rekonstrukciju Žitnjaka koji će biti regionalni centar za naftne derivate te najavljuje kako Janaf počinje sa snažnim upadom u tržište transportom naftnih derivata.

Markov je takvu ideju iznio prije desetak dana u razgovoru za Poslovni dnevnik, a kako se kasnije ispostavilo novu Janafovu strategiju iznio je u javnost prije nego što ju je odobrio Nadzorni odbor.

No, zanimljivo je da o tim planovima nitko ne zna osim Markova. Naime, u Ministarstvu zaštite okoliša o tim planovima nemaju pojma, iako smo im napomenuli da su nam u Janafu rekli da je podnesak iz lipnja prošle godine.

Pavle Kalinić, predstojnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama grada Zagreba kratko nam je u telefonskom razgovoru rekao kako takvi planovi ne bi bili mogući jer je riječ o vodozaštićenom području.

“Sve što sam ja čuo je da je Janaf kupio skladište da bi pomogao Diokiju. Ništa drugo mi nije poznato”, rekao je Kalinić za Index.

Previous articleNema dogovora između Opatije i HPF-a
Next articlePriznanje “Zlatna kuna” ACI-ju i Lencu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here