Home Mozaik Ispovijest oboljelog od majmunskih boginja: ‘Nepodnošljivo je bolno, ali jedna stvar boli...

Ispovijest oboljelog od majmunskih boginja: ‘Nepodnošljivo je bolno, ali jedna stvar boli više od rana. To je užasno’

967
0

Teksašanin Wesley Wallace, koji je obolio od majmunskih boginja – bolesti zbog koje je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila posebnu međunarodnu situaciju – ispričao je svoje iskustvo s tom bolešću.

”Eto, boli me, jako”, rekao je Wallace za američku novinsku mrežu Khou-11.

On se, navodno, zarazio tijekom proslave 4. srpnja, Dana nezavisnosti u SAD-u.

”Posebno bolno i mučno je biti budan. Otkako sam obolio, tegobe su samo napredovale i pogoršavale se”, kazao je Wallace pokazujući rane na svome tijelu.

Prvo što je pomislio kada je bolest počela bilo je da ima “običan prištić na koži’. No, ubrzo se pokazalo da je riječ o majmunskim boginjama. Trenutno ima osam rana na bradi, a jednu čak u ustima. Nakon prve rane koja mu se pojavila, kaže, njegov život postao je mučeništvo.

“Svaki gutljaj, svaki zalogaj je nešto izuzetno bolno”, dodaje.

Kaže da su rane počele se širiti po cijelom tijelu. Ima ih i na rukama i zapešćima. Pretpostavlja da se zarazio tijekom proslave Dana nezavisnosti ljubeći se s nekim tko je već bio zaražen. Što se tiče mogućeg izlječenja, Wallace kaže da je dostupnost cjepiva u Teksasu toliko loša da neki njegovi prijatelji odlaze u druge savezne države kako bi ga dobili.

”Postoji ogromna, visokorizična populacija koja nema pristup cjepivu. Imam prijatelje koji kupe avionske karte, odlete u druge gradove samo da bi dobili cjepivo i onda se vrate”, kazao je.

Osim fizičke boli, kaže da osjeća i onu drugu.

”Uz majmunske boginje dolazi i izolacija i društvena stigma. To je užasna stvar”, ističe.

Prema tvrdnjama stručnjaka, u 95 posto slučajeva majmunske boginje prenose se seksualnim putem. Najveća dosad napravljena studija o toj bolesti ukazuje na nove kliničke simptome poput lezija na genitalijama. Ta studija, koju su napravili znanstvenici sa Sveučilišta Queen Mary u Londonu, uključila je 528 zaraženih i oboljelih osoba u 16 zemalja između 27. travnja i 24. lipnja ove godine.

”Važno je istaći da majmunske boginje nisu spolno prenosiva infekcija u tradicionalnom smislu, nego se mogu širiti bilo kojim bliskim fizičkim kontaktom. Međutim, naš rad sugerira da je većina dosadašnjih slučajeva bila povezana sa seksualnom aktivnošću, uglavnom, ali ne isključivo, među muškaracima koji su imali spolni odnos s drugim muškarcima”, kazao je glavni autor studije John Thornhill.

Previous articleKina zaprijetila Americi mogućom eskalacijom; “Ako Nancy Pelosi posjeti Tajvan…”
Next articleBelgijski velikan iz Solina doveo 17-godišnjeg stopera koji nije prošao u Hajduku

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here