Home Vijesti Istraživanje: Covid možda uzrokuje probleme s plodnošću

Istraživanje: Covid možda uzrokuje probleme s plodnošću

370
0

Jedan od razloga zašto se neki ljudi ne žele cijepiti jest zabrinutost da bi cjepivo protiv covida-19 moglo uzrokovati neplodnost. Iako nema dokaza da bilo koje od cjepiva protiv koronavirusa izaziva probleme s plodnošću, postoje naznake da takav problem može uzrokovati teži oblik oboljenja od covida.

“Postoje dokazi koji upućuju na to da infekcija SARS-CoV-2 može utjecati na razinu plodnosti kod muškaraca i žena te svakako na zdravlje tijekom trudnoće. S druge strane, nema dokaza da cjepivo ima negativan utjecaj na plodnost muškaraca ili žena”, rekla je liječnica Jennifer Kawwasss s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Emory u Atlanti.

Znanstvenici su od početka pandemije proučavali učinke covida na ljudski reproduktivni sustav. Iako nema dokaza da se covid može prenijeti spolnim putem, stručnjaci smatraju da stanice reproduktivnog sustava mogu biti meta virusa jer imaju neke od receptora putem kojih koronavirus ulazi u stanice.

To da virus može utjecati na plodnost nije tako rijetka pojava. Primjerice, humani papiloma virus (HPV), hepatitis B, hepatitis C i HIV povezani su sa smanjenom plodnošću. Mada se za sada ne zna sa sigurnošću može li respiratorni virus, poput koronavirusa, imati isti učinak, problematično je to da reproduktivni organi imaju one receptore koje cilja virus covida, piše NBC News.

Dodatno, već je od prije poznato da jedan od simptoma zaraze covidom – temperatura od oko 39 stupnjeva Celzijevih koja traje najmanje tri dana – može uzrokovati probleme s plodnošću, osobito kod muškaraca.

Prema nedavno objavljenoj studiji, umjerene do teške infekcije covidom uzrokovale su smanjen broj spermija, upalu testisa, upalu ejakulacijskog kanala te bol u testisima kod muškaraca reproduktivne dobi. Iako ovo nisu uobičajene komplikacije prilikom zaraze covidom, ti su faktori često povezani sa smanjenom plodnošću.

Liječnica Eve Feinberg sa Sveučilišta Northwestern kazala je kako je primijetila, mada za sada ne smatra da sam virus uzrokuje neplodnost, da su neki od njenih muških pacijenata imali problema s niskim brojem spermija nakon što su preboljeli covid.

“Nije poznato jesu li imali nizak broj spermija i prije infekcije covidom”, dodala je.

Simptomi bolesti, a ne sam virus, mogli bi biti odgovorni za probleme sa začinjanjem djece.

“Svaka infekcija, osobito ona s visokom temperaturom, može utjecati na proizvodnju spermija i na ovulaciju”, rekla je liječnica Marcelle Cedars sa Sveučilišta California.

Istraživanje naziva Understanding the cross-talk between mediators of infertility and COVID-19 objavljeno je u časopisu Reproductive Biology.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here