Home Vijesti Ivaniš paralelno primao plaću i mirovinu – HZMO oštećen za 140.000 kn!

Ivaniš paralelno primao plaću i mirovinu – HZMO oštećen za 140.000 kn!

2294
8

Nikola Ivaniš, politički tajnik Primorsko-goranskog saveza i kandidat za gradonačelnika Rijeke, primao je u razdoblju od 11. siječnja do 31. prosinca 2008. godine zastupničku mirovinu, a istovremeno je obavljao djelatnost samostalnog liječnika u svojoj poliklinici u Rijeci. Iako je za vrijeme dok prima plaću trebao ‘zamrznuti’ isplatu saborske (povlaštene) mirovine, on to nije učinio te je mirovinski fond oštetio za 139.345,96 kn, prenosi portal Ipress.

Naime, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje odobrio je Ivanišu, zastupniku u Saboru u tri mandata, zastupničku mirovinu u visini od 13.852,59 kn mjesečno počevši od 11. siječnja 2008. godine. Tada 52-godišnji Ivaniš zahtjev je podnio po završetku trećeg mandata, a imao je 28 godina, 1 mjesec i 22 dana radnog staža te mu je temeljem odgovarajućih odredbi Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru određena navedena mirovina.

Riječki HZMO u svibnju 2011. utvrđuje da u 2008. Ivaniš nije imao pravo na zastupničku mirovinu, jer je imao privatnu liječničku praksu, čiji je prestanak utvrđen s 31. prosinca 2008. te odredio da nepripadajućih 140 tisuća kuna mora vratiti. Ivaniš se na to rješenje nije žalio, iz čega proizlazi da je s njim suglasan, odnosno da priznaje činjenicu da je godinu dana primao mjesečno 14.000 kuna na koje nije imao pravo. Na njegov zahtjev odobrena mu je u veljači ove godine obročna isplata u ratama u ratama od 8.000 kn, počevši od 1. ožujka, s time da je u prethodno otplatio nešto više od 59 tisuća kuna.

Od početka 2009. do kraja svibnja 2011. godine nije prijavljen kao osiguranik, odnosno zaposlenik u Poliklinici Ivaniš te u tom vremenu ponovo prima saborsku mirovinu. Zamrzava je tek 31. svibnja 2011. godine, dakle, nakon što je riječki HZMO utvrdio gornje činjenice, a od 1. lipnja zasniva radni odnos u svojoj poliklinici.

Za sada nije jasno kako je moguće da riječki HZMO tri godine nije primijetio istovremeno cjelogodišnje uživanje mirovine i radni odnos, a Ivanišev postupak, osim naloga o povratu novca, nije drukčije sankcioniran.

8 COMMENTS

  1. S obzirom na niz podmetnutih neistina objavljenih u vezi sa mojim radnim statusom dužan sam kazati: moja radna knjižica, serija B broj II 297792, reg br 30191 pokazuje da u vrijeme za koje me se napada nisam bio u radnom odnosu, te da nigdje nisam primao plaću. Nepripadnost mirovine rezultat je pogrešnog riješenja Ministarstva zdravstva UP/I-543-05/93-03/150 ur.broj 543-02-28-00-0006 kojim je odobren premještaj moje ordinacije iz Ul. M Stepčića 28 u Ul. Zametska 100, u kojemu je zamjenjena pravna osoba (ordinacija) i fizička osoba (Nikola Ivaniš). Na to riješenje nadovezuje se riješenje klasa 543-05/95-03/0150 ur.broj 543-07-03-01/1-09-001 o prestanku rada ordinacije što je 2011 protumačeno kao moj prestanak rada, što nije bio. Tijekom 2008 nisam bio zaposlenik, koristio sam mirovinu, a za mene u tom periodu nitko nije plaćao mirovinski doprinos jer nisam dobivao plaću. Pošto se na navedena riješenja nisam žalio u zakonom određenom roku, nakon razgovora u HZMO u Zagrebu i Ministarstvu zdravstva bilo je jasno da bez obzira na moj uredan radni status spor ne mogu dobiti, te sam odlučio vratiti mirovinu za predmetni period. Zašto se nešto što je dijalogom zainteresiranih strana riješeno, a na moju štetu sada instrumentalizira, neka svatko procijeni u odnosu na trenutak objave vijesti. Nikola Ivaniš

  2. SRAMI SE, SRAMI SE, POKRI SE UŠIMA I MAKNI SE IZ POLITIKE, ***** JEDNA, GORI SI OD BALVAN REVOLUCIONARA IZ POČETAKA DOMOVINSKOG RATA. TI I SLIČNI VIŠE STE UNAZADILI HRVATSKU NEGO RAT, ***** JEDNO.

  3. Car je gol poviče dijete u poznatoj nam bajci iz kojeg povika je i nastalo značenje koje možemo primjeniti na gornji objavljen tekst. Mislim da iz cijelog ovoga slučaja članstvo PGS-a može konačno zaključiti kakvog čelnog čovjek ima i koja mu je glavna premisa. Grabež za novcem i nemoralnost to je inače odlika i značajka svih političara koju su kušali Hrvatski Sabor pa tako nije ni iznimka u liku i dijelu gospodina Ivaniša.

  4. BOBI
    Dr ivaniš je bio u Saboru pa je zato sigurno korumpiran, zar ne? Po toj logici, Bobi čita Rijekadanas pa je sklerotičan he he
    Ako ćemo ljude vrijeđati bez argumenata, može se svašta napisati.

  5. Pa istina morati ćemo se malo pripaziti dotična gospođa me podsjeća na lik Ajne iz serije Lud,zbunjen normalan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here