Home Sport Iz povijesti riječkog nogometa: Prvi sušački nogometni reprezentativci

Iz povijesti riječkog nogometa: Prvi sušački nogometni reprezentativci

2392
2

U medijima i javnosti se ponekad spominju riječki (fiumanski) nogometaši koji su itekako obilježili talijanski nogomet i bili talijanski reprezentativci (Mihalich Marcello, Varglien Giovanni, Varglien Mario, Rudolfo Volk, Loik Ezio). Međutim u medijima i javnosti se veoma rijetko spominju oni nogometaši koji su rođeni u Sušaku i svojevremeno bili reprezentativci, ali prve Jugoslavije i otprilike nogomet igrali u vrijeme kada i već spomenuti fiumanski reprezentativci. Riječ je o Paškvan Danielu, Dobrijević Rudiju i Šurdonji Slavku.


foto: lokalpatrioti-rijeka.com

Od sve trojice, o Paškvan Danijelu se zna najmanje. Poznato je da je bio branič u ‘Viktoriji’ Sušak i ‘HAŠK-u’ Zagreb i da je u dvadesetim godinama 20. stoljeća odigrao 4 utakmice za najbolju reprezentaciju Kraljevine Slovenaca, Hrvata i Srba. Paškvan Daniel je definitivno prvi nogometni reprezentativac s područja današnjeg grada Rijeke (za reprezentaciju SHS igrao puno prije Mihalicha, koji je prvi riječki reprezentativac Italije).

Dobrijević Rudi je nogomet igrao za ‘Viktoriju’ Sušak, ‘HAŠK’ Zagreb, ‘Fiume’ Rijeka i ‘Jugoslaviju’ Beograd. Za Rudija Dobrijevića se zna da je igrao za selekciju Beograda i da je za najbolju reprezentaciju Kraljevine Slovenaca, Hrvata i Srba odigrao 4 utakmice, te da se je po završetku igračke karijere vratio u Sušak, gdje je među ostalim bio trener ‘Orijenta’.

Šurdonja Slavko je nogomet igrao za ‘Orijent’ Sušak, ‘Građanski’ Zagreb, beogradske ‘BSK’, ‘BASK’ i ‘Jedinstvo’ te za ‘BATA’ Borovo. Šurdonja je sa ‘BSK’ 3 puta bio prvak Kraljevine Jugoslavije, dok je za ‘B’ reprezentaciju Kraljevinu Jugoslavije odigrao 3 utakmice, a za ‘A’ reprezentaciju 1 utakmicu. Poznato je da je Šurdonja Slavko u dobi od 29 godina umro od turbekuloze, a poznato je i da je odbio pozive iz talijanskih klubova, te se preko Zagreba skrasio u Beogradu. Mnogi koji znaju o Šurdonji Slavku smatraju da je Šurdonja najbolji sušački nogometaš svih vremena i ukoliko bi se jednog dana napravila najbolja momčad svih vremena s područja današnjeg grada Rijeke, ime Šurdonje Slavka bi se našlo u obrambenom redu. (zoran mikulić labud)

Previous articleNećemo Škarpu, hoćemo struku!
Next articleU Opatiji počinju dani čokolade

2 COMMENTS

  1. i ja..fiuman talijan…rođen sam na sušaku…ma je čudno…na sušaku živim 33 god. i mjesto stanovanja
    teško da bi mjenjao…a u centru (Fiume-Rijeka) živio 6 i 7 godina..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here