Home Mozaik Izložba: D’Annunzio – Božić 1920.

Izložba: D’Annunzio – Božić 1920.

3470
2

Ove se godine navršava 90 godina od krvavih zbivanja koja su se odigravala na Božić 1920. na riječkim ulicama. Gotovo bizarna zbivanja, kakvima, međutim, povijest područja sadašnjeg grada Rijeke obiluje, do sada su stavljana u zapećak povijesti jer su okolnosti uvijek bile politički uglavnom nepovoljne da bi se o njima govorilo. Kroz izložbu će se osvijetliti okolnosti boravka Gabriela D’Annunzija u Rijeci, s osobitom pozornošću na događaje tzv. Krvavog Božića, od 24. do 30. prosinca 1920. i uličnih sukoba njegovih snaga sa službenom talijanskom vojskom s obzirom na to da u dosadašnjoj muzejsko-izložbenoj djelatnosti taj važni dio povijesti grada Rijeke, a i šire, nije bio prezentiran s dovoljno pozornosti, niti dostupan široj javnosti što je vodilo do različitih kontroverzi i mistifikacija.

Kroz izložbu će se pokušati razjasniti okolnosti nastanka pokreta kao što su dekadentizam, futurizam i fašizam te zbivanja koja su prethodila Drugom svjetskom ratu, a koja su u svoje vrijeme tadašnju Rijeku stavila u prvi plan svjetske povijesti.

Posjetitelji izložbe imat će priliku razgledati niz fotografskog i dokumentarnog materijala iz fundusa muzeja, kao i filmove nastale u to vrijeme, te predmete iz nekadašnje Guvernerove palače kojima se D’Annunzio služio dok je živio ovdje tijekom 16 mjeseci svojeg upravljanja Rijekom. Multimedijalni karakter izložbe bit će upotpunjen glazbom iz djela Muka svetog Sebastijana kojeg je skladao Claude Debussy u suradnji s Gabrielom D’Annunzijem.

Dio zanimljivih predmeta vezanih uz D’Annunzija u Rijeci posuđen je iz fundusa Muzeja grada Rijeke, Državnog arhiva u Rijeci te privatnih kolekcija. Osobito nam je drago da je kroz pripremu izložbe uspostavljena suradnja i s fondacijom Vittoriale degli Italiani koja se nalazi u nekadašnjoj D’Annunzijevoj vili na jezeru Garda. Dio materijala biti će prezentiran na interaktivan način.
Katalog izložbe opsežna je publikacija (120 stranica i 116 ilustracija sa sažetkom na engleskom jeziku) temeljena na dosada objavljenoj historiografskoj literaturi na talijanskom i engleskom jeziku i arhivskim izvorima, a recenzent je akademik Petar Strčić. Katalog ima sažetak na engleskom jeziku tako da će biti dostupan i stranim posjetiteljima koji često svraćaju u Muzej upravo u potrazi za više informacija o D’Annunzijevoj riječkoj avanturi.

Zbog edukativnog karaktera i povezanosti sa školskim gradivom izložba je prvenstveno namijenjena školskim grupama, ali i svima koje zanima ovaj dio riječke povijesti.

Otvorenje: 21. prosinca 2010. u 19 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka, Muzejski trg 1
Izložbu će otvoriti akademik Nedjeljko Fabrio, a u programu otvorenja sudjeluje Alen Liverić, član ansambla Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca.

Izložba ima humanitarni karakter : Muzej pomaže „ANĐELE“ – podružnica Rijeka, Udrugu roditelja za djecu najteže tjelesne invalide i djecu s posebnim potrebama, a svaku će donaciju nagraditi besplatnim katalogom izložbe D’ Annunzio – Božić 1920. Donacije se mogu dostaviti u Muzeju od 21. do 31. prosinca 2010. ili uplatom na žiro račun Splitske banke 2330003-1100435960.

2 COMMENTS

  1. E pa kad Strčić i Fabrio rade onda je to sigurno objektivno i pozitivno, a kad radi MMS-u ili netko drugi onda su fašisti. Pa taj debeli je totalno skrenuo. Di su sada antifašisti? Ili je takva prezentacija da im paše? Koji smo mi grad koji vode sami mediokriteti.

  2. Nisam toliki mazhist d idem na antitalijnsku izložbu. Zato nitko i nije protestirao…a ovi gore spomenuti, koji su si karijeru izgradili na natitalijenstvu, imat će uvijek kruha u ovome gradu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here