Home Vijesti Izložba ‘Revolucionarna 1848/49. u Rijeci’

Izložba ‘Revolucionarna 1848/49. u Rijeci’

1071
1

U četvrtak u 19 sati se u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja otvara izložba ‘Revolucionarna 1848/49. u Rijeci’. Kako je pojasnila autorica izložbe Tea Mayhew, u vrijeme revolucionarne 1848. Rijeka je ostala izvan glavnih protesta i revolucije na ulicama Beča i Budimpešte te u to vrijeme Riječani nemaju nacionalnog identiteta koji stanovnici zamjenjuju identifikacijom s prostorom samoga grada.

Rijeka je tada pod mađarskom upravom, a od dodjele statusa Corpusa Separatuma od strane Marije Terezije grad se bori za očuvanje svoje autonomije. U kolovozu 1848. Josip Bunjevac, u ime bana Josipa Jelačića, pojavljuje se s nekoliko vojnika na sušačkom mostu i zahtijeva od riječke uprave da ovaj prostor postane dio hrvatskog teritorija.

U takvim okolnostima nameće se pitanje identiteta građana, jesu li oni Hrvati ili Mađari. Istovremeno, većina viših slojeva govori talijanskim jezikom…Kasnije se taj problem identiteta Riječana ispoljio kao glavno političko pitanje sve do danas – naglasila je Mayhew.

Izložba je koncipirana multimedijalno. Glazbenu podlogu je osmislio Ramiro Palmić. Epohu će dočarati Radetzky marš, glazba Franza Liszta i Giuseppea Verdija. Otvorenje izložbe obilježit će svečano postrojavanje Bakarske gradske straže, a vizualni identitet postava osmislila je Vesna Rožman. (foto: lokal-patrioti-rijeka.com)

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here