Home Vijesti Jahta zaplijenjena Putinovom prijatelju u Rijeci, prodaje se na dražbi, sredstva idu...

Jahta zaplijenjena Putinovom prijatelju u Rijeci, prodaje se na dražbi, sredstva idu Ukrajini

305
0

Dvjesto milijuna dolara vrijedna jahta u vlasništvu ukrajinskog oligarha Viktora Medvedčuka bit će prodana na dražbi. Jahta je zaplijenjena u Hrvatskoj početkom ove godine. Ukrajinska vlada priopćila je da je hrvatski sud presudio da se Medvedčukova 92.5 metara dugačka jahta Royal Romance treba prenijeti na ukrajinsku Agenciju za povrat i upravljanje imovinom (ARMA).

Bivši ukrajinski zastupnik i Putinov saveznik Medvedčuk uhićen je u Ukrajini u travnju, ali je oslobođen i izručen Rusiji u razmjeni zarobljenika u rujnu. 68-godišnjeg oligarha se naziva “mračnim princem” ukrajinske politike, a Putin je kum njegovoj kćeri Dariji, piše Guardian.

ARMA je poseban ogranak ukrajinske vlade zadužen za “pronalaženje, praćenje i upravljanje imovinom stečenom korupcijom”. Najavili su kako će jahtu prodati na dražbi, što će biti prva takva prodaja od koje će Ukrajina profitirati otkako su zapadne vlade nametnule ograničenja na imovinu većeg broja oligarha nakon početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači. 

Iz ARMA-e su potvrdili kako su njezini agenti doletjeli u Hrvatsku i pregledali zaplijenjenu jahtu. Jahtu Royal Romance je izgradio nizozemski graditelj superjahti Feadship 2005. godine. Jahta ima kabine za smještaj 14 gostiju i bazen širok 4 metra, a na njoj može boraviti ukupno 21 član posade. 

Inače, u rujnu je 72.5 metara dugačka superjahta ruskog oligarha Dmitrija Pumpjanskog prodana na dražbi nepoznatom kupcu za 37.5 milijuna dolara. To je bila prva prodaja takve vrste otkako je Rusija napala Ukrajinu, ali u tom slučaju je zarada od prodaje išla američkoj investicijskoj banci JP Morgan, koja je tvrdila da joj Pumpjanski duguje 20.5 milijuna eura.

Previous articleIma 31 godinu i 53 djece: Sek*ala sam se najkontroverznijim donatorom sperme
Next articleNajtužnija fotografija Svjetskog prvenstva: ‘On uopće ne želi biti tu’

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here