Home Vijesti Je li otac jednog od najvećih šahista u povijesti – Riječanin?

Je li otac jednog od najvećih šahista u povijesti – Riječanin?

220
0
fischer nemenyi

Na današnji dan 5. lipnja 1898. godine u Rijeci se rodio Paul Neményi. Neményi je bio mađarsko-američki inženjer i fizičar poznat po istraživanju mehanike kontinuuma. Prije nego što je emigrirao u Sjedinjene Države, Neményi je radio kao profesor i istraživač u Europi. Usljed političkih previranja u Europi, osobito usponom nacizma, Neményi je 1930-ih emigrirao u Sjedinjene Države. Akademsku i istraživačku karijeru nastavio je u SAD-u, radeći u raznim institucijama. Umro je 1952. godine u Washingtonu, SAD.

Pohađao škole u Rijeci

Neményi je pohađao osnovnu i srednju mađarsku školu u Rijeci. Prema dokumentima Državnog arhiva u Rijeci, Paul Nemenyi je bio član obitelji mađarskih Židova. Bio je osrednji učenik. Njegov otac Dezso, koji je radio u Rafineriji nafte i Općoj kreditnoj banci, doveo je obitelj iz Budimpešte u Rijeku. Paul Nemenyi nije maturirao u Rijeci, već je otišao u Mađarsku 1912 godine. U Budimpešti je studirao na Politehničkoj školi u Budimpešti od 1912. do 1918. godine.

Žrtva antisemitskih zakona

Zbog antisemitskih zakona napustio je Mađarsku i preselio se u Berlin, gdje je dvadesetih godina stekao titulu doktora znanosti i predavao na berlinskom Tehničkom univerzitetu. Godine 1927. rodio mu se sin Peter iz prvog braka. Tijekom ranih 30-ih godina napisao je udžbenik iz mehanike korišten na njemačkim fakultetima. Kao Židov, 1933. godine dobio je otkaz i bio uhićen zbog navodnih “klevetničkih izjava” protiv Hitlerove vlasti, no pušten je zbog nedostatka dokaza. Bio je član male socijalističke partije ITSK.

Einstein preporučio Riječanina Neményija Princetonu

Nakon otkaza i kratkog pritvora u Berlinu 1933. godine, Paul Neményi našao je posao u Kopenhagenu, a zatim u Velikoj Britaniji. U potrazi za poslom 1938. godine, stigao je u Sjedinjene Američke Države, gdje je posjetio Princeton kako bi se posavjetovao s Albertom Einsteinom. Iako je komisija smatrala da je Nemenyi nestabilan, na Einsteinovu preporuku angažiran je na Državnom univerzitetu u Iowi, gdje je radio s Hansom Albertom, Einsteinovim sinom.

Sudjelovao u projektu izrade atomske bombe

Nemenyi je radio na raznim američkim sveučilištima i sudjelovao u projektu izrade mehanizma za aktiviranje atomske bombe. Prema FBI-jevom dosjeu, upoznao je Reginu Wender Fischer, koja je tada bila u braku s Hansom-Gerhardtom Fischerom..Regina i Hans-Gerhardt su se vjenčali 1933. godine u Moskvi, ali su se razveli 1945. godine.

Biološki otac Bobbyja Fischera – jednog od najvećih šahista u povijesti

Bobby Fischer, njihov sin, odrastao je s majkom i starijom sestrom Joan. Nakon smrti Bobbyja Fischera 2008 godine u američkim medijima pojavile su se teorije da je otac šahovskog genijalca – Paul Neményi . Regina se vratila u SAD 1939. godine, dok Hans-Gerhardt Fischer nije mogao ući u SAD zbog svojih komunističkih simpatija i živio je u Čileu. Nakon očeve smrti, Peter Nemenyi potvrdio je da je Paul Nemenyi bio otac Bobbyja Fischera.

Devet dokaza da je Neményi otac Bobbya Fischera

U Psihobiografiji Bobbyja Fischera, Joseph G. Ponterotto nabraja devet skupina dokaza koji pokazuju da je Neményi bio otac Bobbyja Fischera:

  • Regina Fischer i Hans Gerhardt Fischer nisu imali potvrđen kontakt nakon 1939.
  • Paul Neményi bio je u kontaktu s Reginom Fischer i prije i nakon Bobbyjeva rođenja, a povremeno je dolazio u posjet Bobbyju.
  • Regina je rekla Jewish Family Services da je rodila dječaka od Neményija 1943. Neményi je rekao socijalnom radniku da su pristali dati dijete na posvajanje, ali da je Regina kasnije odbila.
  • Paul Neményi koristio je Jewish Family Services da dostavi novac Regini i Bobbyju i rekao je agenciji da je zabrinut za Bobbyjevu dobrobit.
  • U pismu psihijatru Haroldu Klineu 13. ožujka 1952. Peter Nemenyi je napisao: “Pretpostavljam da znate da je Paul bio otac Bobbyja Fischera.”
  • Nakon smrti Paula Neményija, Regina Fischer pisala je Peteru Nemenyiju da ga pita je li Paul ostavio novac za Bobbyja.
  • U pismu Allenu W. Dullesu 22. svibnja 1959., J. Edgar Hoover je napisao: “Istraga je utvrdila da je otac Roberta Jamesa Fischera bio Paul Felix Nemenyi.”
  • Sudski dokument koji je potpisala Regina Fischer nakon smrti Paula Neményija navodi da je Bobby “nasljednica rođena izvan braka”.
  • Paul Neményi i Bobby Fischer fizički su nalikovali jedan drugome.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here