Home Vijesti Je li ovo nulta pacijentica? Iza znanstvenice iz Wuhana ostala samo fotografija!

Je li ovo nulta pacijentica? Iza znanstvenice iz Wuhana ostala samo fotografija!

2175
0

Stručnjakinja za viruse, Huang Yanlingkoja je radila u laboratoriju u Wuhanu, već godinu dana vodi kao nestala. Neki vjeruju da je upravo ona “nulti pacijent”, odnosno prva osoba zaražena koronavirusom, a zapadni mediji, ali ni tajne službe ne mogu je pronaći već godinu dana. Britanski mediji sada pišu kako postoji sumnja da je Kina zataškala ovu priču oko potencijalne “nulte pacijentice”, dok kineske vlasti i laboratorij u Wuhanu negiraju da je ova žena bila zaražena.

Oklijevanje Kine da pronađe Huang potaknulo je teoriju da je ili mrtva ili je država drži kako bi prikrila ulogu instituta u pandemiji, piše Daily Mail. Američki State Department vjeruje da je bila prva od nekoliko zaposlenih u kontroverznom institutu koji su se razboljeli u jesen 2019. godine, mjesecima prije nego što je bolest uzrokovana infekcijom koronavirusa priznata. Kineska vlada i laboratorijski službenici brzo su porekli tadašnje izvještaje i uklonili ih s interneta, tvrdeći da je Huang na sigurnom i nalazi se u drugom dijelu Kine.

Na WeChatu, kineskom ekvivalentu WhatsAppu, pojavila se objava koja navodno dolazi od Huang, u kojoj je priopćila kolegama i nastavnicima s instituta da je živa te tvrdila da su izvješća lažna. Poruka je glasila: “Mojim nastavnicima i kolegama studentima, koji dugo ne govore. Ja sam Huang Yanling, još sam uvijek živa. Ako primite bilo kakvu e-poštu (u vezi s glasinom o Covidu), recite da to nije istina”. Od tada se čini da je Huang nestala s društvenih mreža i čini se da je svako njezino spominjanje nestalo s web stranice instituta.

Američki State Department smatra da je Kineska komunistička partija spriječila istražitelje da intervjuiraju istraživače u Wuhanu uključujući i one koji su bili bolesni u jesen 2019. “Peking i danas uskraćuje vitalne informacije koje su znanstvenicima potrebne kako bi zaštitili svijet od ovog smrtonosnog virusa”, dodao je u subotu američki državni tajnik Mike Pompeo.

Optužbe za zataškavanje od strane kineske vlade u više su navrata odbačene i dosad su se opirali pritiscima za punu istragu laboratorija za koji se sumnja da je izvor koronavirusa. No, SAD je smatrao Kinu krivom za širenje virusa, a Donald Trump obećao je deklasificirati tajne obavještajne podatke koji “bombu” povezuju s virusom i njihovim znanstvenim objektom, prenosi The Sun.

Pompeo je otkrio rezultate novog istraživanja američke obavještajne službe koja tvrde da su se znanstvenici s Instituta za virologiju Wuhan razboljeli u jesen 2019. “To otvara pitanja o vjerodostojnosti javne tvrdnje višeg istraživača WIV-a Shi Zhenglija da je bilo ‘nula zaraze’ među osobljem WIV-a i studentima SARS-CoV-2 ili virusa povezanih sa SARS-om”, rekao je Pompeo. Izjavio je to nakon što je dužnosnik američke vlade rekao da je najvjerojatnija teorija o podrijetlu koronavirusa ona koja je pobjegla iz laboratorija u Wuhanu.

Je li virus slučajno pobjegao iz laboratorija?

Glavni suradnik Trumpa Matthew Pottinger ustvrdio je kako čelnici u Kini “priznaju” da postoje teorije o šansama koje sugeriraju da je Covid-19 započeo na “mokroj tržnici” lažan. Pompeo je pozvao WHO da istraži laboratorij o kojem je riječ, samo jedan dan nakon što je tim te organizacije sletio u Wuhan. Tim bi trebao istražiti “mokru tržnicu” koja je izvorno povezana s ranim infekcijama, ali vjeruje se da nema planova za istraživanje je li virus slučajno pobjegao iz laboratorija. Pompeo je sugerirao da se radi o prirodnom virusu koji je slučajno pobjegao iz laboratorija, umjesto da se radi o virusu koji je napravio čovjek, a koji je namjerno pušten.

U dokumentu američkog State Departmenta stoji: “Slučajne infekcije u laboratorijima uzrokovale su nekoliko prethodnih epidemija virusa u Kini i drugdje, uključujući epidemiju SARS-a u Pekingu 2004. u kojoj je zaraženo devet osoba, ubivši jednu”.

Ovog je tjedna tim međunarodnih stručnjaka WHO-a nakon godinu dana stigao u Wuhan kako bi istražili podrijetlo koronavirusa na mjestu gdje se on prvi put pojavio 2019. godine

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here