Home Biznis Je li vrijeme za telefonsko glasanje i druge promjene?

Je li vrijeme za telefonsko glasanje i druge promjene?

156
0
Foto: Markus Scholz/dpa

Dusseldorf (DPA) – Političari i mediji opisali su parlamentarne izbore u najmnogoljudnijoj njemačkoj pokrajini, Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, kao najvažnije u zemlji ove godine. No, birača je bilo manje nego ikad, a stručnjaci ocjenjuju da je vrijeme za reformu koja će glasovanje prilagoditi suvremenim navikama građana.

“Glasovanje bi trebalo biti digitalizirano, a postupak glasanja putem pošte pojednostavljen”, rekao je Bertelsmannov istraživač Robert Ferkamp za radio WDR u utorak.

Umjesto da budu obaviješteni da mogu glasati poštom, a zatim zatražiti glasačke listiće i posebnu omotnicu, trebali bi moći sve završiti u jednom potezu, rekao je Fairkamp.

Birači bi na određenim mjestima trebali imati mogućnost glasati ranije, rekao je Ferkamp, ​​stručnjak za pitanja demokracije.

Nadalje, nadležni bi trebali razmisliti o snižavanju dobne granice, kako bi mladi već u srednjoj školi počeli shvaćati koliko je važno sudjelovanje na izborima. Učenici su pristupačniji od odraslih i u istraživanju su bili vrlo zainteresirani da se odazovu na test glasovanje, dodao je.

Trend apatije birača posebno je uočljiv među socijalno ugroženim, slabije plaćenim i neobrazovanim građanima, kazao je Ferkamp.

Također preporučuje spajanje izbora, primjerice lokalnih i pokrajinskih, uz procjenu da će birači izaći prije.

U Sjevernoj Rajni-Vestfaliji u nedjelju je na izbore izašlo samo 55,5 posto građana.

Previous articleBranič Tuta potpisao dugogodišnji ugovor s Frankfurtom
Next articleVakula: Vruće će biti već u petak, a pogotovo u subotu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here