Home Vijesti Kino Croatia ponovno u našem gradu

Kino Croatia ponovno u našem gradu

1123
0

Kino Croatia, koje je Grad Rijeka unajmio na deset godina kako bi građanima ponudio programe kinoteke i art-kina, otvorit će se krajem studenog ili početkom prosinca ove godine.
    – Otvorenje će započeti pravom filmskom manifestacijom koja će biti programska mješavina i koja će najaviti programsko bogatstvo i raznolikost našeg budućeg repertoara. Dakle, bit će prikazan jedan jaki filmski nezavisni naslov, zatim jedan kinotečni film, nadamo se i zanimljivom hrvatskom naslovu, zatim bismo željeli organizirati okrugli stol na temu uspostavljanja mreže nezavisnih art-kina u Hrvatskoj, prikazati filmove riječkih autora koje Riječani nisu imali prilike vidjeti, barem ne u kinu, organizirati jutarnju projekciju filmskih klasika za djecu, a u suradnji sa školama, projekcije starih filmskih zapisa o Rijeci i Liburniji. Također, u okviru ove filmske manifestacije, želimo predstaviti Hrvatski audiovizualni centar i nakladničku djelatnost Hrvatskog filmskog saveza, najavila je suradnica za izdavačku i filmsku djelatnost u Odjelu gradske uprave za kulturu Slobodanka Bundalo – Mišković.
   
Osvježena sjećanja
Manifestaciju će organizirati Grad Rijeka u suradnji s ključnim partnerima – svim filmskim djelatnicima, udrugama, tvrtkama Rijeke, Hrvatskim filmskim savezom te Vijećem za film i kinematografiju Grada Rijeke. U prosincu ove godine, ako priprema i otvorenje Art-kina proteknu po planu, planiraju prikazati i ciklus poljskog filma u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom i Videomarket Tradeom.
    – Grad Rijeka je ocijenio da je nužno namijeniti jedan prostor u gradu isključivo obavljanju filmske prikazivačke djelatnosti gdje bi Rijeka, kao sveučilišni centar i grad s jasnom kulturnom vizijom, napokon dobila art-kino. Posebno nas raduje da smo taj prostor našli upravo u kinu Croatia, s obzirom da je u njemu desetljećima bilo upravo kino i da je ono na ovaj način i utkano u gradsku memoriju. Ovim Rijeka postaje jedan među rijetkim hrvatskim gradovima koji je ponudio odgovor na trend zatvaranja kina u središtima gradova te prostor za prikazivanje vrijednog, drukčijeg, zanimljivijeg, domaćeg i svjetskog filma, navela je Bundalo-Mišković.
    Kino Croatia trebalo je otvoriti vrata tijekom ovog mjeseca prema najavama koje su stizale iz gradske uprave, ali otvorenje je prolongirano zbog radova koji su se morali obaviti da bi prostor dobio izgled kakav zaslužuje. Dio radova počeo je gotovo odmah po potpisivanju Ugovora o najmu. Zgrada je prilično dotrajala, a tu je dotrajalost pojačala činjenica da je prostor kina bio mjesecima zatvoren. Saniran je dio krovišta, za što je izdvojeno 20.000 kuna. Potpuna sanacija krova planira se u sljedećoj godini.
   
Samo nužni radovi
– Dogovoreno je obavljanje samo onih radova koji su doista nužni i koji pripadaju tekućem održavanju, kako bi se osigurali nužni sigurnosni i prikazivački uvjeti. Obojit će se zidovi i stropovi ulaznog dijela kina, izlog na pročelju i popraviti te obojiti ormarić na pločniku za plakate uz suglasnost Konzervatorskog zavoda za boje ulaznih vrata i samostojećih ormarića na pločniku. Dovršeni su i vodoinstalaterski radovi poput pregleda i popravka instalacija te zamjena oštećenih sanitarija i uređaja. Izvršit će se i manji bravarski radovi – zamjena nekih ograda, demontaža ormarića. Prostor će se očistiti i zamijenit će se dotrajale stolice. U ovom dijelu vodi se računa o tome da se rade samo minimalni zahvati. Jer, po sudu hrvatske filmske struke, radi se o jednoj među najljepšim kinodvoranama u Hrvatskoj. Uz kinotečnu dvoranu Tuškanac i Kino Europa u Zagrebu, dvorana Kina Croatia jedina je u kojoj je moguće film gledati u autentičnom ambijentu. Riječ je o jedinstvenom interijeru kojeg se doista ne bi smjelo mijenjati, već samo očistiti, popraviti i osvježiti. Nužno je, zatim, obaviti sve radove vezane uz mjere zaštite od požara, sigurnosti na radu i slično. Primjerice, ispitivanje i pregled elektroinstalacija, hidrantske mreže te zamjena ormarića, zatim pregled i ispitivanje kotlovnice, protupožarnog sustava, pregled strojeva i uređaja, pojasnila je Bundalo – Mišković.
    U Odjelu gradske uprave za kulturu planiraju odmah po otvorenju krenuti sa stalnim programom.
    – Za početak bismo išli s dva dana kinotečnih programa i dva dana art-filma. Ili, druga mogućnost, što još trebamo definirati, s četiri dana u tjednu s tim da prva projekcija bude kinotečna, a druga art-film. U jutarnjim terminima bismo željeli imati projekcije dječjih filmova. Već u idućoj godini, negdje nakon ljeta, mogli bismo raditi i pet ili šest dana u tjednu, zaključila je Bundalo – Mišković. (novi list)

Previous articleI Riječanka 2006. godine umrla zbog kontracepcijskih pilula Yasmin?
Next articleRiječki vaterpolo: Novi bazen podigao ambicije

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here