Home Vijesti Joe Biden iznenada stigao u Kijev

Joe Biden iznenada stigao u Kijev

139
0

Predsjednik Biden uzeo je višesatnu vožnju vlakom od granice s Poljskom u znak demonstracije odlučnosti svoje administracije u suočavanju s ruskom jednogodišnjom invazijom na Ukrajinu.

Predsjednik Biden tajno je otputovao u glavni grad Ukrajine pod opsadom u ponedjeljak, stigavši nakon višesatne vožnje vlakom od granice s Poljskom, u znak demonstracije odlučnosti svoje administracije u suočavanju s ruskom invazijom zemlje koja traje već godinu dana.

Posjet Kijevu obavljen je tajno zbog sigurnosnih razloga, a g. Biden je napustio Washington bez prethodne najave nakon što su on i njegova supruga večerali u restoranu u subotu navečer.

Biden je već bio javno zakazan za dolazak u Varšavu u utorak ujutro u dvodnevni posjet, a dužnosnici su više puta zanijekali da postoje bilo kakvi drugi planovi koje bi mogli objaviti o putovanju u Ukrajinu dok je on tamo. Dapače, Bijela kuća je u nedjelju navečer objavila javni raspored za ponedjeljak na kojem se vidi da je predsjednik još u Washingtonu i da navečer odlazi u Varšavu, dok je zapravo već bio pola svijeta daleko.

Ali predsjednik je američku potporu Ukrajini postavio u središte svog argumenta za revitalizirani savez u Europi, a savjetnicima je rekao da želi obilježiti prvu godišnjicu invazije kao način da uvjeri saveznike da njegova administracija ostaje predana.

Gospodin Biden stigao je u glavni grad Ukrajine u ključnom trenutku rata, kako kod kuće tako i u inozemstvu. Neki od najvjernijih američkih saveznika vršili su pritisak na Ukrajinu da započne pregovore o mirovnom sporazumu koji bi mogao uključivati prepuštanje teritorija Rusiji. A u Sjedinjenim Državama, novopostavljeni predsjednik Zastupničkog doma, Kevin McCarthy, i neki od njegovih kolega republikanskih zastupnika zatražili su kraj onoga što nazivaju “bjanko čekom” za ratne napore.

Iznenadni posjet gospodina Bidena došao je samo dan prije planiranog govora predsjednika Vladimira V. Putina u utorak u kojem se očekuje da će ruski čelnik govoriti o ratnim naporima svoje zemlje usred naznaka da je proljetna ofenziva u Ukrajini već u tijeku.

Biden se trebao sastati s predsjednikom Poljske Andrzejem Dudom u utorak ujutro i održati govor iz Varšavskog dvorca kasnije tog poslijepodneva – stvarajući sliku podijeljenog ekrana na kojoj gospodin Biden i gospodin Putin govore o Ukrajini istog dana. Nije bilo jasno hoće li se njegov raspored promijeniti zbog posjeta Kijevu.

Ruska invazija na Ukrajinu pretvorila se u dugu, brutalnu paru, s ukrajinskim snagama – uz potporu Sjedinjenih Država i drugih zapadnih saveznika – koje vode žestoku borbu, posebno na istoku.

Ali Putinove snage, ojačane vojskom privatnih vojnika unovačenih u službu, započele su novi napad na te položaje iako Rusija nastavlja s praksom bombardiranja civilne infrastrukture u gradovima diljem Ukrajine.
Bidenov posjet Kijevu podsjetio je na tajne misije kojima su predsjednici George W. Bush i Barack Obama upravljali u Iraku i Afganistanu tijekom vrhunca ratova u tim zemljama.

Godine 2003. Bush je za Dan zahvalnosti posjetio trupe u Iraku koji je bio toliko tajan da su čak i članovi njegove tajne službe mislili da je on još uvijek na svom ranču u Crawfordu u Texasu. 2010. g. Obama je otišao na sličan put u Kabul u Afganistanu, krenuvši iz Camp Davida kako bi izbjegao otkrivanje.

Bidenovo putovanje u Ukrajinu – aktivnu ratnu zonu, ali bez američkih trupa koje su bile na terenu u Iraku i Afganistanu kako bi pomogle u zaštiti predsjednika u posjetu – bilo je posebno nezgodno. Prošle godine američki dužnosnici koji su putovali u Kijev odlučili su ne letjeti izravno tamo zbog opasnosti od projektila.

Umjesto toga, najviši američki dužnosnici obično su se vozili noćnim vlakom iz Poljske, što može trajati više od sedam sati, ali se smatra sigurnijim, proveli su nekoliko sati na terenu u Kijevu, a zatim ponovno otišli vlakom bez ostajanja preko noći. Državni tajnik Antony J. Blinken putovao je u rujnu, a Jake Sullivan, predsjednikov savjetnik za nacionalnu sigurnost, posjetio je u studenom.

Bidenov posjet dolazi nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio Washington neposredno prije Božića prošle godine, što je bio njegov prvi put izvan Ukrajine od početka ruske invazije, dok je molio zapadne čelnike da pruže veću potporu.

Zelensky je uputio taj apel tijekom sastanaka s g. Bidenom u Bijeloj kući i u emotivnom govoru u Kongresu. Kao i putovanje g. Bidena u Ukrajinu, posjet g. Zelenskog držan je u tajnosti do uoči njegova dolaska iz sigurnosnih razloga.

“Ukrajina je živa i napreduje”, rekao je Zelensky zastupnicima tijekom svog govora. “I to mi daje dobar razlog da s vama podijelim našu prvu zajedničku pobjedu: Pobijedili smo Rusiju u borbi za umove svijeta.”

Dva dana nakon govora Zelenskog, Kongres je odobrio gotovo 50 milijardi dolara dodatne hitne pomoći Ukrajini, većim dijelom vojne opreme koja ima za cilj omogućiti zemlji da uzvrati udarac Rusiji. Time je ukupni iznos američke pomoći odobrene Ukrajini od početka rata premašio 100 milijardi dolara.

U početku su Biden i njegovi glavni suradnici oklijevali upotrijebiti novac kako bi Ukrajini opskrbili najnaprednije sustave oružja, koji se mogu koristiti za napade duboko u ruski teritorij. Predsjednik je rekao da je oprezan s davanjem opravdanja gospodinu Putinu za širu eskalaciju sukoba.

Biden se i dalje protivi opskrbi američkih borbenih zrakoplova, ali njegov otpor drugoj opremi je omekšao. Predsjednik je prošlog mjeseca najavio da će Ukrajini ove godine osigurati tenkove M1 Abrams, a njegova se administracija obvezala da će isporučiti bateriju protuzračne obrane Patriot u zemlju i obučiti ukrajinske trupe da je koriste.

Ali Ukrajina još nije porazila Rusiju na bojnom polju, a oštri sukob je bio skup za obje strane, s tisućama mrtvih i milijunima Ukrajinaca koji su kao izbjeglice bježali u susjedne zemlje poput Poljske.

Američki dužnosnici opisali su Bidenovu misiju u Poljskoj kao nastavak njegovih napora da učvrsti savezničku koaliciju koja podupire stanovništvo Ukrajine.

“Predsjednik Biden jasno će dati do znanja da će Sjedinjene Države nastaviti stajati uz Ukrajinu, kao što ste ga čuli da govori mnogo puta, koliko god bude potrebno”, John F. Kirby, glavni glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost, rekao je u petak prije Bidenova odlaska.

Ali došlo je do nekog raspadanja te koalicije u dugoj godini rata, a Biden je izložen pritisku sa svih strana, uključujući one koji se protive slanju toliko novca poreznih obveznika u daleki rat i druge koji inzistiraju da Sjedinjene Države moraju učiniti još više pred ruskom agresijom.

Dužnosnici administracije odbacuju ideju povlačenja potpore Ukrajini, rekavši da postoji samo nekolicina republikanskih zastupnika koji su gurali tu ideju.

“Da, postoji mali broj članova na Capitol Hillu, posebice republikanaca u Zastupničkom domu, koji su javno izrazili svoju zabrinutost oko potpore Ukrajini”, rekao je Kirby. No dodao je: “Ako razgovarate s vodstvom Doma, to nećete čuti. A to sigurno nećete čuti na demokratskoj strani. A to se ne čuje u Senatu.”

Ali neki bivši američki diplomati rekli su da je Biden otvorio vrata kritikama jer nije iznio najopsežniji mogući slučaj za podršku Ukrajini.

John Herbst, bivši američki veleposlanik u Ukrajini i viši direktor u Atlantskom vijeću, rekao je da predsjednik mora biti izravniji u opisivanju zašto je potpora Ukrajini vitalna za američke interese.

“Umjesto da jednostavno kažemo, ostat ćemo uz Ukrajinu koliko god je potrebno, rekli bismo da imamo vitalni interes da Putinu nanesemo strateški poraz ili ukrajinsku pobjedu ili oboje”, rekao je gospodin Herbst.

Dužnosnici su odbili reći hoće li Biden najaviti nove isporuke oružja Ukrajini tijekom svog prethodno najavljenog putovanja u Poljsku, ali Kirby je nagovijestio da će predsjednik ponuditi pojedinosti o potpori.

“Mislim da ćete od predsjednika, u njegovom govoru, čuti stalnu, opipljivu potporu Ukrajini u budućnosti”, rekao je gospodin Kirby. (New York Times)

Previous articleNovo lice u Loto emisijama: Kada se na kameri upalilo crveno svjetlo, znala sam da to želim raditi!
Next articleSudac prekršio pravilo da ne pokvari posvetu gola poginulom u Turskoj

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here