Home Mozaik Jučer, danas, HARTERA vol. 2 – Groznica subotnje večeri

Jučer, danas, HARTERA vol. 2 – Groznica subotnje večeri

705
0

Svaka čast četvrtku, svaka čast petku, ali većina fanova Hartere čekala je subotu na način stare narodne poslovice, a to znači ” kao ozebli sunce “. Nakon riječkih perfomera i Pecha Kucha Night – a za samo otvorenje festivala, te pozitivnim elektronima nabijene prve glazbene večeri, konačno su i pristalice malo žešćeg zvuka došli na svoje! A oni koji prate riječku i riječanima blisku scenu zaista su imali u čemu uživati.

Izvedbe Quasarra na glavnom stageu na Marganovu i Fathera u velikoj hali Hartera hotela, a onda i My Buddy Moose – a, te poslovično britkih Avlijanera iznova su pokazale, ” urbi et orbi “, da je grad na Riječini lokomotiva kvalitete glazbene scene u jedinoj nam Kifli, a i šire.

U Hartera hotelu, na stage su se prvi popeli dečki iz riječkog benda My Buddy Moose i svojim klasično kvalitetno odsviranim repertoarom zagrijali malobrojnu publiku te ih pripremili na dolazak indie – rock labinjona pod imenom The Orange Strips. Poznavateljima glazbe prilično poznat šesteročlani bend, koji uspješno svoju karijeru gradi na domaćem i stranom tržištu, na Harteri je izveo svoje dobro poznate stvari kao što su ” Song Without A Hero ” i ” The Fire “.


Quasarr

Točno u 22 sata, u to vrijeme još, nažalost, polovično ispunjenom Marganovu ( ne znate što ste propustili, a ako znate, plačite…), na binu je izašla ultra kreativna ekipa iz Quasarra i nagradila nazočne svojim, već standardno odličnim miksom popa, rocka i elektronike podsjećajući nas na dobro poznate hitove s prvog albuma imenom ” Quasarr ” kao što su već kultne ” Ti ” ili ” Arpeggio “, te nas upoznala s novim materijalima netom izašla novog albuma koji je kritika i publika vrhunski ocijenila. Za ovu priliku, jednako kao i na promociji ” Propagande ” u HKD – u krajem svibnja, bili smo počašćeni fantastičnom izvedbom Studentskog zbora koji je zajedno s Quasarrom energično uveo Marganovo u ostatak zanimljive večeri.


Klaxons

A ostatak je, barem što se glavnog stagea tiče, u tom trenutku pripao, po njihovim vlastitim riječima ” jednoj od posljednjih linija obrane urbanog i alternativnog Splita, u Rijeci doslovno obožavanoj umjetničkoj grupaciji pod punim imenom The Beet Fleet ili, narodski, TBF – u. Izvanredno raspoloženi splićani su opušteno, a u isto vrijeme i društveno angažirano, baš onako u njihovoj maniri, rasplesali publiku i poveli je na dvosatno putovanje daleko od tmurne svakodnevnice, briga i problema, redajući himne ljubavi, prijateljstva i života, dobro poznate stvari kao što su primjerice ” Komandant Data “, ” Genije “, ” Smak svita “, ” Šareni artikal “.


Father

Otprilike u isto vrijeme ( šteta, mali ukor organizatorima ), u Hartera hotelu, sto(i nešto)godišnji zidovi bivše Tvornice papira, nekadašnjeg industrijskog ponosa grada, koja je uspjela izdržati četiri države, tri diktature i dva svjetska rata, ali ne i čudovišnu domaću verziju neokapitalizma 90 – tih, jedva su izdržavali frenetičnu svirku dobro poznatog benda, vjerojatno našeg najboljeg izvoznog rock – metal proizvoda, europsko prepoznatih riječana okupljenih u grupi Father. Što reći za njih, a barem pokušati biti originalan? Ne znam… U svakom slučaju, dečki, hvala vam na izvrsno odrađenom koncertu, nastupu po mjeri vaših uzora, najvećih imena sličnih glazbenih usmjerenja. Publika je uživala zajedno s vama.

Nakon Fathera, pozdravili smo, prvi put na Harteri, pionire surf glazbe, simpatične siščane pod imenom Bambi Molesters koji su pred riječane i njihove goste došli naoružani novim skladbama prepoznatljivog zvuka, s novog albuma kojeg je publika dočekala s odobravanjem, imena ” As The Dark Wave Swells “.

Na pozornici Hotela, u inat onima ( a bilo ih je dosta ) koji su potiho špotali da Hartera sve više zanemaruje rock publiku, Molesterse su zamijenili prekaljeni rockeri iz ” Garcia plays Kyuss ” benda na čelu, naravno, s Johnom Garciom, frontmanom mitskog stoner rock benda Kyuss, koji je nakon petnaest godina okupio svoje prijatelje i poznanike, sve odreda iskusne glazbenike i ponudio nam raritetnu glazbenu poslasticu, svojevrsno vremensko putovanje kroz opus legendarnih Kyussa, benda koji je izravno utjecao na sijaset rock izvođača, između ostalih i na planetarno popularne ” Queens of the stone age “. Hartera je jedan od rijetkih festivala u Europi koji ih je ove godine imao sreću ugostiti. Na radost mnoštva, bili su u izvrsnoj formi…

Negdje u tim trenutcima, na Marganovu, na glavnom stageu, dešavale su se velike stvari. U prepunoj hali zavladalo je opće oduševljenje ( posebice kod nešto mlađeg dijela publike ), pojavili su se glavni akteri i headlineri Hartere, mladi britanci, new rave, dance punk – rockeri, globalno zvjezdani Klaxons – i! Što god netko mislio o ovim hitoidnim mladcima i o njihovom glazbenom izričaju, mora im se priznati da su ekspresno zapalili publiku navevši je da bezrezervno pjeva, pleše i skače na lakopamtljive ( ne u negativnom smislu ) hitoidne melodije poput ” Golden skanks ” ili ” Atlantis to intertzone “… Pred njima je budućnost!

I na kraju, ali nikako ne manje važno, potrebno se osvrnuti i na jake njemačke snage, Digitalism i Moderat, dva projekta na ponos i diku velike i moćne njemačke scene… Digitalism, izvanredni hamburški dance – punk duo u svojoj karijeri, između ostalih, surađivao je s Depeche Mode – om, Daft Punk – om, odsvirao sve prestižne svjetske festivale, i mora se reći, svojom izvedbom bacio u trans posjetitelje Hartere.

Moderat, po mnogima najbolji live electronic projekt na svijetu, nastao je iz kultnih Apparata i Modeselektora. Album istog imena, ” Moderat “, kritika je proglasila jednim od najboljih albuma 2009. godine. Njihovu nevjerojatnu live izvedbu praćenu originalnim projekcijama mnogobrojni sretnici koji su ih gledali i slušali dugo će pamtiti.

Završilo je i šesto izdanje riječke Hartere, pomalo drukčijeg festivala, u pomalo drukčijem gradu. Bilo je super, za svakog ponešto…Bolja pozivnica za slijedeću Harteru i nije potrebna. Forza Fiume! (sandi basić; foto: petra & jelena)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here