Home Mozaik Kad se vratio iz vrtića, nije bio ‘sav svoj’: Nekoliko dana kasnije...

Kad se vratio iz vrtića, nije bio ‘sav svoj’: Nekoliko dana kasnije liječnici su mu amputirali noge (FOTO)

130
0

Gemma Rekles primijetila je da je njezin sin poludio kada ga je jednog dana pokupila iz vrtića. Tijekom vikenda, tada trogodišnji William, pokazao je znakove tipičnog virusa. Jemma nije mogla ni pretpostaviti da će dvije noći kasnije vrištati u bolnici, moleći liječnike da spase život njezinu sinu, zbog njegovog narušenog zdravlja. William nije imao tipičan virus, već sepsu, koja iz sata u sat postaje sve smrtonosnija.

Bio je toliko bolestan da mu je u jednom trenutku srce prestalo kucati, jedno plućno krilo kolabiralo, a bubrezi su prestali raditi.

Jedina mogućnost da preživi bila je da mu kirurzi amputiraju obje noge.

Jemma (32) prisjetila se dana kada je jednog petka u siječnju 2020. pokupila Williama iz vrtića i ispričala kako je sve to izgledalo.

– Bio je malo iscrpljen. Mislila sam da je umoran i možda se prehladio. Preko vikenda se uglavnom nije osjećao dobro, bio je bolestan, imao je temperaturu. U ponedjeljak ujutro još mu je bilo loše i imao je osip pa smo ga odveli liječniku opće prakse, koji je rekao da ima virus.

Te večeri Jamiejev suprug, Mike (40), glazbenik, pročitao je na Facebooku da se šarlah širi. Njih dvoje su razmišljali o tome da stvari ostave za jutro. No, na sreću, odlučili su pozvati hitnu pomoć i savjetovali su da Williama odvezu ravno u bolnicu. Jemma je mislila da će doći kući za sat vremena. No, liječnici su njezina sina brzo odveli na odjel intenzivne njege i palo joj je na pamet da nešto ozbiljno nije u redu.

– Liječnici su nakon prvog pregleda pomislili da bi mogao imati meningitis, no liječnik je na kraju došao do zaključka da ima sepsu. William je stavljen u induciranu komu i prebačen u drugi medicinski centar u Nottinghamu – rekla je Jemma.

– Sjedili smo u čekaonici kada je doktor došao i rekao “Baš mi je žao, srce mu je stalo, mislim da bi trebao doći i biti s njim”. Srušila sam se i Mike me doslovno morao podići s poda. Oko njega je bilo 30 liječnika. Srećom, uspjeli su ponovno pokrenuti njegovo srce, a suprug je samo viknuo “Molim te, ne daj da umre”.

– Proveli smo osam dana misleći da bismo ga mogli izgubiti. Bilo je užasno. Svaki put kad bismo ga nakratko ostavili, mislili smo da bi netko mogao doći i reći im novosti.

Sepsa se često smatra “tihim ubojicom”. Vrlo se brzo širi, a često ga nije lako prepoznati jer po simptomima podsjeća na druge bolesti, čak i na obične viruse. Simptomi uključuju groznicu ili zimicu, drhtavicu, zbunjenost, hladne ruke i stopala, ubrzan rad srca i osip.

Williamova su pluća kolabirala tri puta, što je svaki put zahtijevalo umetanje drenaže u prsima. Za to vrijeme otkazali su mu bubrezi, a Gemma i Mike su strahovali da će mu, ako uspije, trebati doživotna dijaliza. MRI skeniranje također je otkrilo dva područja ozljede mozga.

Teška sepsa može uzrokovati ekstremno zgrušavanje krvi, što znači da ruke, stopala, ruke i noge polako gube protok krvi i tkivo počinje odumirati. Jemma je rekla da je tkivo na Williamovim udovima postalo nekrotično. Nakon nekoliko dana odlučeno je da Williamu treba amputirati obje noge, kao i devet prstiju. No ubrzo je obitelj mogla otići kući, a William, koji sada ima šest godina, prošao je kroz vrlo teško razdoblje, ali mu je život spašen.

Jemma je rekla: “William sada nevjerojatno dobro hoda s ortopedskim pomagalima. Bubrezi su mu se potpuno oporavili. Ne pokazuje znakove ozljede mozga.

Paraolimpijac Richard White, 46-godišnji sportaš, uz svoje ime ima dvije zlatne i dvije srebrne paraolimpijske medalje i bio je “veliki uzor” Williamu. Imao je ogroman utjecaj na njega, pokazujući što se sve može postići na dvije protetske noge. Čak ga je stavio u auto i rekao mu da će jednog dana moći voziti s ručnim kontrolama.

William je najsretniji dječak. Vrlo je pametan s velikom željom za znanjem, pogotovo kada su u pitanju dinosauri i životinje. Njegova najveća ambicija u ovom trenutku je moći trčati.

Bio je toliko bolestan da je u jednom trenutku njegovo srce prestalo da kuca, a jedno plućno krilo kolabiralo

Previous article‘Nisam mogla hodati’: Baka (82) udala se 46 godina mlađa i u detalje opisala intimne odnose (VIDEO)
Next article„Flow in the town that flows/Tijek u gradu koji teče“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here