Home Vijesti Kada počinje ljetno računanje vremena 2024.?

Kada počinje ljetno računanje vremena 2024.?

247
0
pexels milada vigerova 6040756

Satove treba namjestiti u noći između subote 30. i nedjelje 31. ožujka: na dan Uskrsa. Prijelaz potiče uštedu energije jamčeći dodatni sat svjetla navečer.

Kada nastupa prijelaz na ljetno računanje vremena

Ljetno računanje vremena vraća se u noći koja prethodi Uskrsu, između subote 30. i nedjelje 31. ožujka 2024. Prijelaz će vam omogućiti da uživate u dodatnom satu svjetla navečer. Zbog toga ćete spavati sat vremena kraće, ali će zalazak sunca kasniti 60 minuta. Osnova ovog pravila, koje uključuje gotovo sve druge europske zemlje uz nekoliko iznimaka, je ušteda energije. Prijelaz na ljetno računanje vremena dogodit će se u 2 sata ujutro u subotu 31. ožujka 2024. godine.

Koliko dugo će ljetno računanje vremena ostati na snazi?

Ljetni kalendar bit će na snazi ​​do noći između subote, 26. i nedjelje, 27. listopada 2024., kada će se dogoditi prelazak na solarno računanje vremena. To će vam uz dodatni sat sna omogućiti još 60 minuta svjetla ujutro.

Kada je uvedeno ljetno računanje vremena?

Ljetno računanje vremena je prvi put uvedeno 1916. godine, za vrijeme Prvog svjetskog rata. Ukinuto je četiri godine kasnije. Ponovno je uspostavljeno s istom svrhom, ali povremeno, tijekom Drugog svjetskog rata. No službeno uvođenje promjene vremena u Europi datira iz 1966. godine i od tada se većina zemalja na kontinentu – s izuzetkom Rusije, Islanda i Bjelorusije – pridružila ovoj praksi. Iako uključuje gubitak jednog sata sna, prekidač vam omogućuje da iskoristite dodatni sat svjetla tijekom večeri. Godine 1996. Europska unija usvojila je jedinstveno zakonodavstvo u tom pogledu, standardizirajući praksu svih država članica. U europskim zemljama još uvijek je na rasporedu između posljednje nedjelje ožujka i zadnje nedjelje listopada.

Ušteda energije i zdravlje

Prema procjenama, tijekom sedam mjeseci ljetnog računanja vremena 2023. godine, zabilježene su prilične uštede eura. To je zahvaljujući smanjenju potrošnje električne energije. Uočeno je i smanjenje emisije ugljičnog dioksida u atmosferu. 

Međutim, pomicanje sat vremena unaprijed može uzrokovati poteškoće sa spavanjem, nesanicu i općenito pogoršanje kvalitete sna s obzirom na to da tama pogoduje proizvodnji melatonina. Iz tog su razloga prije nekoliko godina pokrenute peticije s ciljem ukidanja solarnog vremena i održavanja ljetnog računanja vremena tijekom cijele godine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here