Home Food & Travel Kako je nastala najpopularnija američka pizza?

Kako je nastala najpopularnija američka pizza?

240
0
pexels miyatavictor 3682837

Jedu je u svim filmovima i serijama, nema lanca, povijesne ili vrhunske pizzerije koja je nema u ponudi. Sve što trebate znati o najzačinjenijoj pizzi ikada

Lako je reći pizza, ali malo je manje lako shvatiti zašto u Sjedinjenim Američkim Državama (i u mnogim zemljama koje oponašaju njezine gastronomske navike) postoji američka pizza koja se zove pepperoni, a na kojoj nema ni sjene feferona (pepperoni na talijanskom jeziku znači feferoni op.a.). Uvrstit ćemo je u kategoriju lažnih prijatelja, a sve zbog ove jezične zamke. Upravo je to slučaj pizze pepperoni, jedne od najpopularnijih zajedno s margheritom u Sjedinjenim Državama. Toliko je poznata i omiljena da je WhatsApp ikona za pizzu upravo pizza pepperoni. I nemoguće je da svatko tko je gledao crtić (pa čak i film) zaboravi opsjednutost četiri ninja kornjače ili majke i kćeri u seriji Gilmore Girls ovim receptom.

Što je američka pizza pepperoni

Pizze se uvijek prezentiraju u formatu “cut”. Pepperoni su jedna od najčešćih narezanih pizza i nema pizzerije koja ih ne priprema s one strane Atlantika. Neizostavne su i u jeftinim njujorškim pizzerijama. Pizzu pepperoni izumili su Talijani koji su došli u Sjedinjene Države početkom 20. stoljeća. Godine 1919. kobasica pepperoni prvi put se pojavila u Donjem Manhattanu u New Yorku. Razvili su je talijanski imigranti koji su suhoj salami (koja se u Italiji tradicionalno naziva “salsiccia”, “soppressata” ili “salame”) dodali papriku i mješavinu drugih začina na bazi čili papričice. Osim njezinog prepoznatljivog okusa, začini su pomogli da kobasica dobije crvenu boju, zajedno s nitratima koji se tradicionalno koriste u talijanskim suhomesnatim proizvodima. Priprema se od tijesta (često debljeg od našeg), rajčice, mozzarelle i pikantne salame. 

Pepperoni se u domovini pizze zove ‘diavola’

Pepperoni je zapravo vrsta salame koja se dosta proizvodi u Sjedinjenim Američkim Državama. Žarko je crvene boje, različitih veličina i sadrži mješavinu mesa i začina, uključujući papar. Od nepravilne upotrebe riječi “papar”, tvrde neki, došli bismo do pepperona. Činjenica je da se mnogi Amerikanci svakog dana na internetu raspituju može li se u domovini pizze Italiji naručiti pizza pepperoni. Postoji nekoliko članaka koji im pomažu da shvate da je ono što je za njih pepperoni, u Italiji Diavola ili samo pizza s ljutom salamom. U Hrvatskoj nasličnija pizza američkoj pepperoni je pizza dinamit ili americana.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here