Vijesti

VIDEO: Kako je Obersnel ostao bez većine u Gradskom vijeću

VIDEO: Kako je Obersnel ostao bez većine u Gradskom vijeću
foto: rijeka.hr

foto: rijeka.hr

I to se konačno dogodilo! SDP-ovci su po prvi puta ostali bez većine u Gradskom vijeću i to baš u trenutku kada je gradonačelnik Obersnel, nakon nekoliko mjeseci plesanja na rubu skupštinske krize, pomislio da je začepio sve rupe u svojoj glasačkoj mašineriji. Nije pomogla ni ‘kupnja’ vijećnika na prošloj sjednici, a ni činjenica da mu na današnjoj sjednici HNS-ovci nisu radili probleme. Glave ga je došao vijećnik iz vlastite stranke koji je u trenutku glasanja za točku Izvješće o izvršenju proračuna za 2014. godinu neoprezno napustio vijećnicu.

U samoj raspravi prije glasanja riječka je oporba bila jedinstvena u stavu da je gradska proračunska rupa sve veća i trenutno u minusu od oko 230 milijuna kuna uz nastavak trenda smanjenja prihoda. Vijećnik Bojan Kurelić je u ime kluba Lista za Rijeku – Akcija mladih ustvrdio kako se ne radi o izvještaju o izvršenju nego o likvidaciji. Burić i Obersnel su se prepucavali čiji su vijećnici napravili više štete gradskim financijama. Opći zaključak je da je rezultat neriješen budući da je saborska zastupnica SDP-a Anu Komparić Devčić u Saboru digla ruku za porezne zakone zbog kojih je gradska blagajna ostala bez 50 milijuna kuna, a Vesna Buterin kada je bila saborska zastupnica HDZ-a, digla ruku za zakonske izmjene zbog kojih je Rijeka ostala bez otprilike jednakog iznosa.

I onda je uoči glasanja SDP-ov vijećnik Walter Volk nonšalantno s mobitelom išetao iz vijećnice, Obersnelova dva osigurača, Paliska i Milčić koji su nedavno prebjegli iz Laburista, neočekivano pregorila i glasala suzdržano, SDP-ovi brojači ruku ‘zaspali’ i propustili privremeno prekinuti sjednicu pa predsjednici vijeća Dorotei Pešić Bukovac nije preostalo drugo nego konstatirati kako prijedlog nije prošao. Uslijedila je kratkotrajna konsternacija kod vladajućih i prekid sjednice u kojem su se oporbeni vijećnici i novinari zabavljali nagađanjem što je Volka zadržalo izvan vijećnice. Prevladavala je zahodska verzija iako su neki SDP-ovci tvrdili kako je njihovom vijećniku zapravo pozlilo, a pojavila se i verzija kako je Obersnelu telefonskim pozivom smjestila Komadinina struja kako bi napakostila svom vječitom rivalu na gradskoj razini.

Uzalud su se poslije Volk i Komparić Devčić poslije ispričavali šefu koji je bjesnio uz konstataciju da opet ima posla s djecom. SDP-ovci zaduženi za prebrojavanje ruku u dvorani su se naime preračunali. Izvešće o izvršenju proračuna je dio proračuna pa je za njega potrebna apsolutna većina od 18, a ne relativna od 17 glasova koliko je SDP-ova koalicija prikupila u ključnom trenutku. Bez obzira što su se Paliska i Milčić nakon neprolaska izvješća pribrali te su su svojim glasovima podržali ‘Prijedlog odluke o raspodjeli rezultata poslovanja za 2014. godinu’, ‘izvješće o izvršenju programa gradnje i održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture’ te ‘Plan raspodjele sredstava za komunalne prioritete na području mjesnih odbora’, nakon kraće stanke gradonačelnik Obersnel je, s obzirom na rezultate glasovanja, kazao kako je glasanje nastalo nakon neprihvaćanja Izvješća, bespredmetno i svi materijali vezani uz Izvješće o izvršenju proračuna za 2014., ne mogu se smatrati usvojenima. Ti će materijali, zajedno s Odlukom o izvršenju proračuna biti razmatrani na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća. Iz oporbe poručuju da sukladno Zakonu o proračunu, treba ispoštivati proceduru prema kojoj sada izvršenje proračuna za prošlu godinu mora biti upućeno Ministarstvu financija i Državnom uredu za reviziju.

A koliko je Obersnelu teško pala zvučna pljuska koju je pred javnošću doživio od strane oporbe svjedoči podatak i da su SDP-ovi vijećnici na dodatnom ‘ribanju’ ostali dugo iza završetka sjednice Gradskog vijeća.(rd)

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

Policija upozorila: Snimat ćemo utakmicu i sankcionirati protupravna ponašanja!

spFebruary 16, 2019

Pješak nastradao na Potoku

spFebruary 14, 2019

Državno odvjetništvo traži zatvor za Miškovića!

spFebruary 14, 2019

Preminuo novinar Radio Rijeke Ivica Vrkić

spFebruary 14, 2019

Linija 1A se ponovno spaja s centrom grada!

spFebruary 14, 2019

Tajani se ispričao, pročitajte tekst isprike

spFebruary 13, 2019

Održani tribina i radionice na temu „Predsjedanje RH Europskom unijom 2020. – što predsjedanje donosi građanima Hrvatske?“

spFebruary 13, 2019

Presuda u korist korisnika CHF kredita iz Rijeke za auto kredit

spFebruary 12, 2019

Nove inicijative novog omišaljskog rukovodstva Liste za Rijeku: Omišalj treba kupališnu žičaru

spFebruary 12, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.