Home Vijesti VIDEO: Kako je Obersnel ostao bez većine u Gradskom vijeću

VIDEO: Kako je Obersnel ostao bez većine u Gradskom vijeću

1
0
foto: rijeka.hr
foto: rijeka.hr
foto: rijeka.hr

I to se konačno dogodilo! SDP-ovci su po prvi puta ostali bez većine u Gradskom vijeću i to baš u trenutku kada je gradonačelnik Obersnel, nakon nekoliko mjeseci plesanja na rubu skupštinske krize, pomislio da je začepio sve rupe u svojoj glasačkoj mašineriji. Nije pomogla ni ‘kupnja’ vijećnika na prošloj sjednici, a ni činjenica da mu na današnjoj sjednici HNS-ovci nisu radili probleme. Glave ga je došao vijećnik iz vlastite stranke koji je u trenutku glasanja za točku Izvješće o izvršenju proračuna za 2014. godinu neoprezno napustio vijećnicu.

U samoj raspravi prije glasanja riječka je oporba bila jedinstvena u stavu da je gradska proračunska rupa sve veća i trenutno u minusu od oko 230 milijuna kuna uz nastavak trenda smanjenja prihoda. Vijećnik Bojan Kurelić je u ime kluba Lista za Rijeku – Akcija mladih ustvrdio kako se ne radi o izvještaju o izvršenju nego o likvidaciji. Burić i Obersnel su se prepucavali čiji su vijećnici napravili više štete gradskim financijama. Opći zaključak je da je rezultat neriješen budući da je saborska zastupnica SDP-a Anu Komparić Devčić u Saboru digla ruku za porezne zakone zbog kojih je gradska blagajna ostala bez 50 milijuna kuna, a Vesna Buterin kada je bila saborska zastupnica HDZ-a, digla ruku za zakonske izmjene zbog kojih je Rijeka ostala bez otprilike jednakog iznosa.

I onda je uoči glasanja SDP-ov vijećnik Walter Volk nonšalantno s mobitelom išetao iz vijećnice, Obersnelova dva osigurača, Paliska i Milčić koji su nedavno prebjegli iz Laburista, neočekivano pregorila i glasala suzdržano, SDP-ovi brojači ruku ‘zaspali’ i propustili privremeno prekinuti sjednicu pa predsjednici vijeća Dorotei Pešić Bukovac nije preostalo drugo nego konstatirati kako prijedlog nije prošao. Uslijedila je kratkotrajna konsternacija kod vladajućih i prekid sjednice u kojem su se oporbeni vijećnici i novinari zabavljali nagađanjem što je Volka zadržalo izvan vijećnice. Prevladavala je zahodska verzija iako su neki SDP-ovci tvrdili kako je njihovom vijećniku zapravo pozlilo, a pojavila se i verzija kako je Obersnelu telefonskim pozivom smjestila Komadinina struja kako bi napakostila svom vječitom rivalu na gradskoj razini.

Uzalud su se poslije Volk i Komparić Devčić poslije ispričavali šefu koji je bjesnio uz konstataciju da opet ima posla s djecom. SDP-ovci zaduženi za prebrojavanje ruku u dvorani su se naime preračunali. Izvešće o izvršenju proračuna je dio proračuna pa je za njega potrebna apsolutna većina od 18, a ne relativna od 17 glasova koliko je SDP-ova koalicija prikupila u ključnom trenutku. Bez obzira što su se Paliska i Milčić nakon neprolaska izvješća pribrali te su su svojim glasovima podržali ‘Prijedlog odluke o raspodjeli rezultata poslovanja za 2014. godinu’, ‘izvješće o izvršenju programa gradnje i održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture’ te ‘Plan raspodjele sredstava za komunalne prioritete na području mjesnih odbora’, nakon kraće stanke gradonačelnik Obersnel je, s obzirom na rezultate glasovanja, kazao kako je glasanje nastalo nakon neprihvaćanja Izvješća, bespredmetno i svi materijali vezani uz Izvješće o izvršenju proračuna za 2014., ne mogu se smatrati usvojenima. Ti će materijali, zajedno s Odlukom o izvršenju proračuna biti razmatrani na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća. Iz oporbe poručuju da sukladno Zakonu o proračunu, treba ispoštivati proceduru prema kojoj sada izvršenje proračuna za prošlu godinu mora biti upućeno Ministarstvu financija i Državnom uredu za reviziju.

A koliko je Obersnelu teško pala zvučna pljuska koju je pred javnošću doživio od strane oporbe svjedoči podatak i da su SDP-ovi vijećnici na dodatnom ‘ribanju’ ostali dugo iza završetka sjednice Gradskog vijeća.(rd)

Previous articleŽENSTVENA: Daj mi ljubav, ja bih živjela!
Next articleNormaliziran promet između Matulja i Diračja

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here