Home Kolumne Kako ponovo prodati Plan 21 u HDZ režiji

Kako ponovo prodati Plan 21 u HDZ režiji

1616
2
Riječki privredni baromater - Boris Bradarić
Riječki privredni baromater - Boris Bradarić
Riječki privredni baromater – Boris Bradarić

Osam izgubljenih godina Kukuriku stranaka u opoziciji

Kukuriku koalicija je imala 8 godina vremena da se pripremi za preuzimanje vlasti, a došli su s PLANOM 21 koji u biti ništa strukturno novo i ništa revolucionarno nije donio hrvatskoj državi. Percepcija vođenja stranačke, monetarno-fiskalne, gospodarske, upravnoorganizacijske politike ostala je apsolutna ista s nekim minornim kozmetičkim zahvatima. PLAN 21 je bio i ostao na nivou smjernica i želja bez jasnih planova, strategijskih ciljeva, mjera, hodograma… Zakoni i rješenja donose se po ad-hoc principu umjesto da su postali sastavnim dijelom koalicijskog sporazuma između stranaka Kukuriku koalicije koje bi onda u 4-godišnjem hodogramu ulazile u faze izvršenja onako kako se unaprijed dogovorilo. Porez na nekretnine je samo jedan o pokazatelja amaterskog vođenja državne politike po kojem ministar financija Linić donosi, pa odgađa donošenje, pa na kraju povlači zakon, ostavljajući osjećaj totalne nesigurnosti i nedosljednosti kod građana i tvrtki, a da ne govorim o potencijalnim investitorima.

Kada nije postavjena jasna dijagnozu „bolesti“ hrvatske privrede i države, kao i kod doktora, dolazi do krivog liječenja, a ako nema rezultata onda se počinje lutati što se upravo i dogodilo u zadnje dvije godine Kukuriku koalicije. Okosnica SDP gospodarskog programa su bili polupripremljeni projekti prijašnje vlade pa se nastavio taj kontinuitet istog mentalnog sklopa koji se provodi već debelih 20 godina.

Dvije izgubljene opozicijske godina HDZ-a

Dugo očekivani Gospodarski program HDZ i njegovih partnera konačno je dočekao svjetlost dana. Na našu žalost sva ta tri stupa njihovog gospodarskog programa su nastavak dosadašnje politike koja se u suštini nije mjenjala od 1995 godine i koja se pokazala totalno neuspješnom i toliko štetnom za hrvatske građane i samu državu. Mjere koje trebaju poduzeti, HDZ-ovci nisu otkrivali jer eto još nisu na vlasti. U isto vrijeme Karamarko nudi i konstruktivnu suradnju. Konstruktivnu suranju? Na temelju čega, kojih mjera i kojih operativnih planova kada isti ne postoje? Kada na to dodate i politički govor koji nema apsolutno nikakve veze sa gospodarskim programom nego je u rangu ratnih pokliča obračuna s političkim neistomišljenicima onda je ovo nažalost bilo samo pokazivanje hardwara a ne softwara.

Hrvatskoj treba nova doktrina razvoja

Hrvatskoj danas treba nova doktrina razvoja koje će u obzir uzeti sve dobre i loše strane hrvatskog društva, trenutačno stanje hrvatske privrede (prilike i prijetnje) i jasnu viziju. Vizija je potreba i predispozicija uspjeha jer see mora znati kamo se ide ako se želi tamo stići. Da bismo uistinu mogli kreirati viziju, moramo stvari vidjeti pod pravim svjetlom, a to se događa kada izoliramo svu našu pohlepu i strahove. Sve stranke ne vide stvari pod pravim svijetlom jer zbog pohlepe za vlašću straha od gubitka svojih dobro plaćenih položaja. Zato se njihova politika svodi na očuvanje vlasti u periodu između izbora, a taktika je kupovanje glasova kroz proračun. (Riječki privredni barometar – Boris Bradarić)

2 COMMENTS

  1. Plan 21 je bio tipično ili standardno bacanje magle pred građane kao u filmu. No, ovo što ponovo nudi HDZ je magla bez plana 21, znači još gore. Jedino što se danas nakon 23. godine može reći za HDZ i SDP jest da se njihova vlast jedino bori da svi koji su se okoristili lopovlukom i putem zakona ne dođu do istraga o porjeklu njihove imovine, jasno, osim dvojice koji su osuđeni na istragu, od kojem se jednom i sudi.Svi drugi a ima ih 258 su amnestirani, ili su amnestirani sve dok su na vlasti ove dvije stranke kontinuiteta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here