Home Mozaik Kako smršavjeti uz ketogenu dijetu

Kako smršavjeti uz ketogenu dijetu

54
0
pexels foodie factor 162291 566566

Sve što niste znali o ketogenoj dijeti: od čega se sastoji i kontraindikacije

Ketogena dijeta je stekla popularnost kao učinkovita metoda za brzo mršavljenje, no važno je upoznati se s potencijalnim kontraindikacijama prije nego što je se poduzme.

Što je ketogena dijeta?

Ova dijeta je vrlo restriktivna dijeta koja uključuje vrlo nisku konzumaciju ugljikohidrata, uz povećanje proteina i, prije svega, masti. To potiče tijelo da uđe u metaboličko stanje koje se naziva ketoza. U tom stanju tijelo počinje sagorijevati mast za energiju, umjesto glukoze dobivene iz ugljikohidrata.

U čemu se sastoji ketogena dijeta?

Za ulazak u ketozu potrebno je drastično smanjiti unos ugljikohidrata i znatno povećati unos proteina i masti. Ova distorzija makronutrijenata ima vrlo specifičan cilj: potaknuti tijelo na sagorijevanje masti kao primarnog izvora energije. Zašto se to događa?

U normalnim uvjetima, kada ima ugljikohidrata (šećera) u izobilju, naše ih stanice koriste kao glavno gorivo za obavljanje svojih funkcija. Međutim, ako drastično smanjimo unos ugljikohidrata, stanice su prisiljene potražiti alternativu, početi koristiti masti. Međutim, postoji jedna iznimka: živčane stanice, koje, za razliku od drugih, nemaju sposobnost korištenja masti.

I tu dolazi do izražaja proces koji se zove ketoza: jetra počinje transformirati masnoće u molekule koje se nazivaju ketonska tijela, koja postaju novi izvor energije za tjelesne stanice, uključujući živčane stanice.

Općenito govoreći, ketoza se postiže nakon nekoliko dana s dnevnom količinom ugljikohidrata od oko 20-50 grama, ali te količine mogu varirati ovisno o osobi.

Hrana zabranjena na ketogenoj dijeti

U ketogenoj dijeti uglavnom su zabranjene namirnice:

-slatka hrana, kao što su voćni sokovi, smoothieji, bezalkoholna pića, slatkiši, pudinzi, sladoled;

-proizvodi na bazi pšenice, riže, tjestenine, žitarica;

-voće, osim malih porcija bobičastog voća, jagoda ili drugog voća s niskim sadržajem šećera;

-mahunarke;

-škrobno povrće, poput krumpira, kuhane mrkve, cikle; alkoholna pića (pivo, vino, žestoka pića);

-umaci i začini koji sadrže šećer, poput kečapa, soja umaka, balzamičnog octa.

Kontraindikacije ketogene dijete

Ova vrsta prehrane nije prikladna za svakoga i apsolutno ju trebaju izbjegavati:

-Trudnice ili dojilje

-Djeca i adolescenti

-Osobe s dijabetesom tipa 1

-Osobe s patologijama kao što su zatajenje bubrega, srca ili jetre

-Oboljeli pankreatitisa

-Osobe s poremećajima prehrane

-Osobe koje pate od metaboličkih poremećaja

-Pojedinci koji zlorabe alkohol i druge supstance

Nadalje, ako se provodi predugo i bez rigoroznog nadzora, ketogena dijeta može predstavljati zdravstvene rizike:

-uzrokovati nedostatak različitih tvari, kao što su mikronutrijenti (vitamini, minerali) i vlakna, sadržani u hrani bogatoj složenim ugljikohidratima (mahunarke, voće, povrće) isključeni iz prehrane;

-smanjiti zalihe glukoze (glikogena) u jetri, koje se koriste za održavanje normalne razine glukoze u krvi;

-uzrokovati epizode ketoacidoze zbog prekomjernog nakupljanja ketonskih tijela u krvi, stvarajući neravnoteže koje su štetne za tijelo.

Na kraju, dobro je uzeti u obzir da prekomjerna konzumacija proteina pojačava rad bubrega odgovornih za njihovu razgradnju uz stvaranje uree.

Dijeta može biti učinkovit način za brzo mršavljenje, no važno je upoznati se s potencijalnim kontraindikacijama prije nego što je se poduzme. Ako razmišljate o započinjanju ketogene dijete, važno je razgovarati s liječnikom ili dijetetičarom kako biste utvrdili je li to pravi izbor za vas. Također je važno pažljivo pratiti svoju prehranu i pratiti simptome kako biste izbjegli potencijalne nuspojave.

Odricanje od odgovornosti: Informacije u ovom članku služe u informativne svrhe i nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet. Uvijek se obratite liječniku za individualiziranu dijagnozu i plan liječenja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here