Home Vijesti Kako uštedjeti milijun kuna?

Kako uštedjeti milijun kuna?

82
0

Kako uštedjeti milijun do 65. godine pitanje je na koje je odgovorio CNN-ov ekspert Walter Updegrave. Njegov odgovor odnosi se na milijuna dolara, no isti savjet vrijedi i za milijun kuna koji je realniji iznos štednje za hrvatske uvjete, a s obzirom na visine mirovina, ne može se reći da nije potreban.

ŽELIM VIŠE INFORMACIJA!

Updegrave u obzir uzima slučaj 28-godišnjaka koji bi uz odvajanje 100 kuna mjesečno za milijun do 65-e morao godišnje ostvarivati profit od 13,5 posto koji je prilično teško ostvariv osim u vremenima poput dioničkog booma koji je Hrvatsku pogodio prije nekoliko godina.

Uz odvajanje 250 kuna mjesečno, za milijun bi bio potreban rast od deset posto godišnje, a uz 400 kuna mjesečno bilo bi potrebno ostvarivati osam posto prinosa godišnje, što je već ambiciozan ali ostvariv cilj. Uz 500 kuna traži se sedam posto, a uz 650 kuna šest posto.

Što se više izdvaja, budućnost manje ovisi o potrebi za visokim prinosima, što je važno znati jer se puno lakše kontrolira koliko će se štedjeti nego koliko će iznositi povrat na ušteđevinu.

Osobe koje u mladosti mogu priuštiti nešto veći rizik radi većih prinosa, trebale bi ulagati prvenstveno u dionice a ostatak od primjerice 10 do 30 posto portfelja u obveznice. Portfelj mora biti diverzificiran. (sponzorirani članak)

ŽELIM VIŠE INFORMACIJA!

Previous article3. memorijal ‘Riječke vatre’
Next articleObersnel protiv Zakona o Gradu Rijeci