Home Mozaik Kamenovati će je do smrti! Djevojci izrečena jeziva kazna kakva nije viđena...

Kamenovati će je do smrti! Djevojci izrečena jeziva kazna kakva nije viđena desetljećima, razlog još strašniji!

564
0

Mariam Alsied Tiirab (20) osuđena je na smrt kamenovanjem u Sudanu pod optužbom za preljub.

Mariam Alcied Tiirab, 20, uhitila je policija u Bijelom Nilu, u Sudanu, prošlog mjeseca, a zatim je Kazneni sud osudio na smrt kamenovanjem zbog preljuba.

Mariam se rastala od supruga i vratila u obiteljski dom, prije nego što ju je ispitala policija koja je navodno ishodila njezino nezakonito priznanje. Nakon toga mlada je žena uložila žalbu na tužbu u nadi da će Viši sud ukinuti presudu. Međutim, uskraćeno joj je pravno zastupanje i njezino je suđenje počelo bez službene žalbe policije, za koju udruge za ljudska prava kažu da je neregularna.

Prema islamskom zakonu, hudud zločini – koji se provode u Sudanu – nose kazne kao što su amputacija ruku i stopala, bičevanje i, u rijetkim slučajevima, smrt.

Vijesti sa sobom donose strah da Sudan ukida prava žena nakon što je vojska prošle godine preuzela vlast.

Posljednji poznati slučaj žene osuđene na kamenovanje zbog preljuba bio je u državi Južni Kordofan 2013., ali je Visoki sud poništio tu odluku.

Afrički centar za studije pravde i mira (ACJPS), sa sjedištem u Ugandi, pozvao je na “momentalno i bezuvjetno oslobađanje” Tijrab i optužio sudansku vladu za kršenje domaćeg i međunarodnog zakona.

Primjena smrtne kazne kamenovanjem za kazneno djelo preljuba ozbiljno je kršenje međunarodnog prava, uključujući pravo na život i zabranu mučenja i okrutnog, nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja – stoji u priopćenju centra.


Najmanje 15 zemalja još uvijek prakticira kamenovanje, legalno ili ilegalno u plemenskim područjima, a skupine za ljudska prava ističu Somaliju kao zemlju koja to najviše prakticira.

Kamenovanje, zabranjeno 2020., i dalje se koristi kao kazna unatoč smanjenju broja slučajeva.

Sudanski vojni vođa Abdel Fattah al-Burhan preuzeo je vlast državnim udarom prošlog listopada koji je izazvao međunarodnu osudu. Puč je izazvao strahove da Sudan klizi unatrag u kaos, samo nekoliko godina nakon što je zemlja svrgnula diktatora Omara al-Bashira u sudanskoj revoluciji 2019. nakon godina krvavog građanskog rata i genocida u Darfuru. Burhan je 6. lipnja otpustio posljednje civilne članove svog upravnog tijela, no prosvjednici su opet odbili njegovo obećanje i izašli na ulice, piše Daily Mail.

U kojim zemljama se još kamenuje?

Afganistan
Indonezija
Iran
Irak
Malezija
Malo
Mauritanija
Nigerija
Pakistan
Katar
Saudijska Arabija
Somalija
Sudan
UAE
Jemen

Previous articleHajduk uskoro dobiva pola milijuna eura
Next articleŠiri se priča o novom ukazanju Djevice Marije, svećenik na Twitteru objavio što su mu poslali župljani

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here