Home Mozaik Kampanja ‘Oživi me’ u Rijeci

Kampanja ‘Oživi me’ u Rijeci

799
0

U subotu 11.10. u Rijeci će se održati edukacija građana kojom će građanima i poznatim Riječanima biti omogućeno vježbanje jednostavnih postupaka oživljavanja. Proteklog vikenda se obavila edukacija građana Splita i Rijeke.
Kada je riječ o preživljavanju osoba koje su doživjele srčani zastoj izvan zdravstvene ustanove za uspjeh je neophodna pravovremena i pravilna reakcija osobe koja je svjedočila tom događaju, pozvala hitnu medicinsku pomoć i bez odgađanja započela oživljavanje. Trenutno je u Hrvatskoj preživljenje osoba od srčanog zastoja ispod 10%. S ciljem da se Hrvatska čim više približi navedenoj brojci te osiguraju najveće moguće šanse za preživljavanje osoba koje su doživjele srčani zastoj, pokreće se medijska kampanju o oživljavanju, kojom se želi informirati javnost te potaknuti čim više građana RH da u slučaju srčanog zastoja pristupe žrtvi i započnu s oživljavanjem.

Kada je riječ o preživljavanju osoba koje su doživjele srčani zastoj izvan zdravstvene ustanove za uspjeh je neophodna pravovremena i pravilna reakcija osobe koja je svjedočila tom događaju, pozvala hitnu medicinsku pomoć i bez odgađanja započela oživljavanje. Ukoliko uzmemo u obzir da je prosječno vrijeme dolaska hitne medicinske pomoći u Hrvatskoj do 10 minuta od poziva u urbanim, a 20 minuta od poziva u ruralnim sredinama te da se svake minute šansa za preživljavanje osobe u srčanom zastoju smanjuje za 10-12% (ako očevici/svjedoci ne pružaju postupke oživljavanja), uviđamo da žrtva nema realne šanse za preživljavanje i dobar oporavak bez pomoći osoba u njenoj okolini. Pravovremena reanimacija od strane svjedoka-laika povećava preživljavanje za čak 2-3 puta.
Trenutno je u Hrvatskoj preživljenje osoba od srčanog zastoja ispod 10%. Na razini Europe se radi o 350 000 ljudi godišnje koji umru od srčanog zastoja izvan bolnice – kao da se 2 puna “jumbo-jeta” svaki dan sruše, bez preživjelih. Za usporedbu, u Norveškoj, u kojoj visok postotak laika pruža postupke oživljavanja osobi u srčanom zastoju, postiže se zavidna stopa preživljavanja od čak 40%.

S ciljem da se Hrvatska čim više približi navedenoj brojci te osiguraju najveće moguće šanse za preživljavanje osoba koje su doživjele srčani zastoj, pokreće se medijska kampanju o oživljavanju, kojom se želi informirati javnost te potaknuti čim više građana RH da u slučaju srčanog zastoja pristupe žrtvi i započnu s oživljavanjem.
Nositelj kampanje je Zaklada Hrvatska kuća srca osnovana od Grada Zagreba radi promicanja i unapređenja kardiovaskularnog zdravlja. Suorganizatori kampanje su Hrvatsko kardiološko društvo sa stručnom potporom te Udruga StEPP čiji su članovi, mladi liječnici i studenti Medicinskog fakulteta u Zagrebu osmislili ovu kampanju koju će provoditi diljem Hrvatske.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here