Home Mozaik Kastav Blues Festival Jerryju Ricksu u čast

Kastav Blues Festival Jerryju Ricksu u čast

1102
0

Prošlo je već godinu dana od smrti Jerrya Ricksa, jednog od najeksponiranijih predstavnika tradicionalnog bluesa koji je svoji životni put završio upravo u Kastvu, te će njemu u čast ovaj vikend biti održan memorijalni Kastav Blues Festival. S programom te manifestacije na jučerašnjoj su konferenciji za novinare javnost upoznali Dolores Kukurin, direktorica Turističke zajednice Grada Kastva, Damir Halilić – Hal, umjetnički ravnatelj festivala i Bernie Marsden, jedan od nekolicine svjetski priznatih izvođača.

U ime organizatora, kastavske Turističke zajednice, Dolores Kukurin izvjestila je da Kastavce i njihove posjetitelje u nedelju od jutra očekuje dan u potpunosti obilježen umjetnošću. Već s početkom u deset sati ulice i trgovi Kastva postaju radionice i galerije fotografa, slikara, kipara i dizajnera okupljenih u »Velu umjetničku radionicu«, dok će tijekom dana biti otvoreno još nekoliko izložbi, među kojima valja istaknuti izložbu omota glazbenih albuma koje je napravio Alan Messer, autor čije fotografije krase albume glazbenika kao što su Rolling Stonesi, Beatlesi, Johny Cash, Elton John i Deep Purple.
    Damir Halilić – Hal, gitarist i inicijator festivala, naglasio je da glazbenici koji će u nedelju nastupiti u Kastvu pripadaju skupini trenutno najkvalitetnijih suvremenih interpretatora blues glazbe. U duetu će tako nastupiti Michael Roach, spontan i duhovit izvođač tzv. »east coast bluesa« čije korijene možemo pratiti do dvadesetih godina prošlog stoljeća i Johnny Mars, tzv. »Hendrix blues harmonike«.
    Drugi dvojac činit će jedan od trenutno vodećih izvođača slide tehnike sviranja gitare Michael Messer i njegov dugogodišnji glazbeni suradnik Ed Genis.
    Bez vlastitog glazbenog sastava, ali uz participaciju »Kastav blues banda« dio kojeg je i Damir Halilić, nastupiti će i Bernie Marsden koji je sam predstavio svoj nastup. Berine Marsden, danas slovi kao legenda britanske blues rock gitare, što nije uopće začuđujuća činjenica kada je poznato da je svojedobno odbio osobnu ponudu Paula McCartneya da se pridruži »Wingsima«. Ipak, ostvario je uspješnu suradnju s glazbenicima kao što su Robert Plant, Paul Rodgers i Ringo Star.
    O vlastitom nastupu u Kastvu istaknuo je kako se nada da će izvedbom prvenstveno vlastitih skladbi, ali i nekolicinom blues standarda, dostojno obilježiti godišnjicu smrti osobnog prijatelja, Jerryja Ricksa.
    Poziv svim ljubiteljima bluesa uputio je sam Hal »govorom glazbe« odsviravši na gitari »Mosquito«, popularnu skladbu siromašnih američkih crnaca dvadesetih godina, vješto demonstrirajući kako će se ove nedelje na kastavskom Trgu Matka Laginje dogoditi povratak samim korijenima bluesa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here