Home Vijesti Katolički mediji diljem Svijeta sve češće spominju ostavku pape

Katolički mediji diljem Svijeta sve češće spominju ostavku pape

142
0

Glasine koje se sve češće spominju od početka svibnja da bi papa Franjo mogao otići u mirovinu potaknute su najavom da će prisustvovati gozbi koju je pokrenuo papa iz 13. stoljeća koji je i sam podnio ostavku.

Nagađanja da bi 85-godišnjak mogao krenuti stopama svog prethodnika Benedikta XVI. i odstupiti sa svoje dužnosti potaknuta su početkom svibnja kada se prvi put pojavio u javnosti koristeći invalidska kolica, nakon manje operacije liječenja koljena bol.

Dobio je zamah kada je donio neobičnu odluku da 27. kolovoza bude domaćin konzistorija kako bi stvorio nove kardinale, od kojih će neki imati pravo birati papinog nasljednika na sljedećoj konklavi.

Sljedećeg dana Franjo će otputovati u L’Aquilu, grad razoren potresom 2009. godine, na festival Perdonanza Celestiniana, tijekom kojeg će posjetiti katedralu u kojoj se nalazi grob Celestina V., pape pustinjaka koji je dao ostavku u 1294. nakon samo pet mjeseci. Benedikt je također posjetio grobnicu 2009., kako su neki tadašnji komentatori rekli, to je bila simbolična gesta uoči njegove ostavke, koja je došla 2013. godine.

“Vrlo je čudno imati konzistorij u kolovozu, nema razloga da treba sazvati ovaj [događaj] tri mjeseca unaprijed, a zatim otići u L’Aquilu usred toga”, rekao je Robert Mickens, urednik engleskog izdanja La Croixa, katoličkih dnevnih novina.

Tjedan dana nakon konzistorija, papa će se sastati s kardinalima kako bi ih izvijestio o svojim reformama središnjoj upravi Vatikana, koje uključuju nametanje ograničenja mandata šefovima vatikanskih ureda i dopuštanje ženama da obnašaju takve dužnosti.

“Mislim da će biti još jedna najava: možda neće biti da će dati ostavku, ali mislim da je to vrlo dobra mogućnost”, dodao je Mickens.

Na početku svog papinstva Franjo je rekao da bi volio da ostavka pape postane normalna, a 2015. je rekao da ima osjećaj da će njegov pontifikat biti kratak, opisujući Benediktovu odluku da odstupi kao “hrabru”.

Benedikt, koji se odlučio zvati Papa emeritus Benedikt XVI. je imao 85 godina u vrijeme svoje ostavke.

“Ovdje se igra puno simbolike i ja na [nagađanja] gledam s malo cinizma”, rekao je Christopher White, vatikanski dopisnik National Catholic Reportera. “Mislim da nije vjerojatno da će Franjo htjeti dvojicu umirovljenih papa u pozadini. Nenamjerno ili ne, to što je jedan papa u nedefiniranoj ulozi bio izvor povremenih glavobolja za Franju.”

White je dodao da je jedna od stvari koju je Franjo želio učiniti, ako Benedikt umre prije njega, uvesti reforme o ulozi koju bi umirovljeni papa trebao igrati. Papa bi također najvjerojatnije želio vidjeti sinodu o sinodalnosti, dvogodišnji proces koji završava velikim summitom u Vatikanu u listopadu 2023.

“S obzirom na to, glavna stvar koju smo naučili o ovom papi u posljednjih 10 godina je da nas on i dalje iznenađuje i čini se da je jako oduševljen tim elementom iznenađenja”, rekao je White.

Za kraj, mogućnost ostavke je komentirao i novinar Drago Pilsel, koji je dobro upoznat prilikama u Vatikanu:

Previous articleInfluencerica ima zaručnika starijeg 25 godina: ‘Ljudi kažu da izgleda kao moj djed, ali on zna kako zadovoljiti moje potrebe’
Next articleL’Equipe: Modrić se vidio jedino kada je primao svečani dres

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here