Home Vijesti Kina zaprijetila Americi mogućom eskalacijom; “Ako Nancy Pelosi posjeti Tajvan…”

Kina zaprijetila Americi mogućom eskalacijom; “Ako Nancy Pelosi posjeti Tajvan…”

179
0

Nancy Pelosi nije rekla ide li na Tajvan, ali ako ide, ući će u jedno od najtoplijih i najspornijih mjesta na svijetu. Iako američki dužnosnici kažu da se ne boje toliko da će Peking napasti zrakoplov predsjednice Predstavničkog doma, no svjesni su da bi nesreća, pogrešan korak ili nesporazum mogli ugroziti njezinu sigurnost. Dakle, Pentagon razvija planove za sve nepredviđene situacije.

Dužnosnici su za Associated Press rekli da će, ako Pelosi ode na Tajvan – što je još uvijek neizvjesno – vojska povećati svoje kretanje snaga i sredstava u indo-pacifičkoj regiji. Odbili su dati detalje, ali su rekli da će borbeni zrakoplovi, brodovi, nadzorna sredstva i drugi vojni sustavi vjerojatno biti korišteni za pružanje preklapajućih prstenova zaštite za njezin let u Tajvan i bilo kada na zemlji tamo.

Takva drastična vojna akcija Kine ne smatra se vjerojatnom, ali u utorak je kinesko ministarstvo obrane reklo da “neće sjediti prekriženih ruku”. Zaprijetilo se “snažnim mjerama” kako bi se “spriječilo svako vanjsko uplitanje i separatistički pokušaji ‘neovisnosti Tajvana'”, rekli su državni mediji.

Hu Xijin, nacionalistički kineski komentator i bivši urednik državnih novina Global Times, spekulirao je da bi kineska Narodna oslobodilačka vojska (PLA) mogla poslati zrakoplove iznad otoka Tajvana po prvi put od završetka građanskog rata 1949. godine. Takav čin označio bi veliku eskalaciju u odnosu na stotine naleta u tajvansku identifikacijsku zonu protuzračne obrane – ali ne i u njegov suvereni zračni prostor.

Svako inozemno putovanje visokog američkog čelnika zahtijeva dodatnu sigurnost. No dužnosnici su ovaj tjedan rekli da bi posjet Pelosi Tajvanu – ona bi bila najviše pozicionirana dužnosnica SAD-a koja je posjetila Tajvan od 1997. – nadilazio uobičajene sigurnosne mjere opreza za putovanja na manje rizična odredišta.

Upitan o planiranim vojnim koracima za zaštitu Pelosi u slučaju posjeta, američki general Mark Milley, predsjednik Združenog stožera, rekao je u srijedu da je rasprava o bilo kakvom konkretnom putovanju preuranjena. No, dodao je, “ako se donese odluka da će predsjednica Pelosi ili bilo tko drugi putovati i zatražili vojnu podršku, učinit ćemo što je potrebno kako bismo osigurali sigurno odvijanje njihova posjeta. Dodatni komentari nisu potrebni.”

Previous articleBuknuo (novi) požar na slovensko-talijanskoj granici
Next articleIspovijest oboljelog od majmunskih boginja: ‘Nepodnošljivo je bolno, ali jedna stvar boli više od rana. To je užasno’

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here