Home Biznis Kinezi grade autocestu Križišće – Žuta Lokva?

Kinezi grade autocestu Križišće – Žuta Lokva?

21
0

rijeka_zuta_lokvaKineski investitori zainteresirani su za gradnju autoceste Križišće – Žuta Lokva kroz model koncesije, doznaje današnji Jutarnji list. Ministar prometa Oleg Butković ovog je tjedna u jednom intervjuu rekao da postoje investitori zainteresirani za ovaj projekt.

Prema našim informacijama, u Ministarstvo prometa nedavno je stiglo pismo kojim se izražava interes za projekt te je zatražena kompletna dokumentacija i prezentacija projekta.

Stiglo pismo

Prema našim informacijama, predstavnici potencijalnih investitora bili su i na razgovorima u Hrvatskim autocestama o tom projektu. Postojanje pisma i interesa kineskih investitora potvrdio nam je i Zlatko Komadina, župan Primorsko-goranske županije.

– Teško je u ovom trenutku govoriti koliko je to blizu realizacije. Županija nije ta koja daje koncesiju. No potreba za ovom autocestom postoji, a feasibility studije pokazuju da je ona skoro isplativa – ističe Komadina. On je svjestan činjenice da Europska unija ovaj projekt neće sufinancirati, a država nema novca.

– Dakle jedini je model koncesija, nešto kao projekt Bina Istra ili model javno-privatnog partnerstva – smatra župan. Prema njegovim riječima, autocesta bi se radila u nekoliko faza. Prvo bi se gradila u poluprofilu a poslije bi se nadogradila. Dakle isto kao i Istarski ipsilon u skladu s povećanjem prometa. Prometni stručnjaci smatraju da bi se prvo gradilo na potezu Selce, pa iza Novog Vinodolskog.

Previous articleOvo je mural o kojem svi pričaju!
Next articleBenko suspendiran jer se napio uoči utakmice!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here