Home Sport Klani kazna zbog vrijeđanja na regionalnoj osnovi

Klani kazna zbog vrijeđanja na regionalnoj osnovi

335
0

Nogometni klub »Klana«, član Četvrte Hrvatske nogometne lige – zapad, drakonski je kažnjen zbog toga što je njegov službeni predstavnik Slavko Gauš na utakmici 8. kola protiv »Goranina« u Delnicama vrijeđao istarske suce (glavni Siniša Komlenić iz Medulina s pomoćnicima Soldatićem iz Potpićna i Mullerom iz Poreča), na regionalnoj osnovi, što je prva kazna takve vrste u Hrvatskoj. Lino Roša, disciplinski sudac Četvrte HNL – zapad je zbog tog incidenta »Klani« oduzeo tri boda, a Gaušu odredio tri tisuće kuna kazne i šest mjeseci zabrane obavljanja funkcije u nogometu. Sve u skladu s napucima UEFA-e, koje je Hrvatski nogometni savez prošle godine inkorporirao u Disciplinski pravilnik, odnosno njegov članak 89.
    »Tko javno vrijeđa, omalovažava ili diskriminira drugog na rasnoj (uključujući i boju kože), nacionalnoj, regionalnoj, vjerskoj, jezičnoj ili svjetonazorskoj osnovi, kao i tko ističe simbole ili geste koji označavaju nesnošljivost kaznit će se novčanom kaznom u najmanjem iznosu od 10.000 kuna, zabranom igranja od tri do šest mjeseci i zabranom pristupa na stadion u vremenu u kojem mu je izrečena kazna zabrane igranja (igrač), odnosno novčanom kaznom u najmanjem iznosu od 15.000 kuna i zabranom obavljanja funkcija u nogometu od tri do šest mjeseci, a zabrana obvezno obuhvaća zabranu pristupa na stadion (nogometni djelatnik). Klub čiji igrač ili nogometni djelatnik počine navedene prekršaje kaznit će se kod počinjenog prvog prekršaja oduzimanjem tri boda, kod počinjenog sljedećeg prekršaja oduzimanjem šest bodova, a kod počinjenog trećeg i svakog sljedećeg prekršaja vraćanjem u niži stupanj natjecanja« – stoji u članku.
   
Osnovni uvjet da bi se odredba primjenila jest da su suci ili delegat incident zabilježili u zapisniku, odnosno da je prekršaj netko prijavio. U slučaju »Klane« incident je bio zabilježen, sukladno čemu je došlo do drakonske kazne za nešto što se donedavno smatralo banalnim nestašlukom, pa čak i jednom vrstom nogometnoga folklora. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li se članak primjenjivati na prvoligaške utakmice, na kojima ne nedostaje vrijeđanja na različitim osnovama iz usta nogometnih djelatnika, pogotovo ne regionalnim.
    – Siguran sam da ima takvih događaja i u višim ligama, samo ih nitko ne bilježi i ne prijavljuje – kaže povjerenik Četvrte HNL – zapad Branko Kajfeš.
    Primjerice, dovoljno bi bilo da se član uprave bilo kojega prvoligaškoga kluba Riječanima obrati sa »riječke komunjare«, što je vrijeđanje po dvije osnove iz stavka 1. (regionalno i svjetonazorsko), da se tom klubu oduzmu tri boda. Neka se to ponovi još dva puta i dotični klub bi trebao biti izbačen iz lige! Nadalje, članak 89. predviđa i sljedeće: 

    »Klub čiji navijači usmeno, gestama ili pisanim transparentima vrijeđaju igrače, klub, nogometni savez, nogometne djelatnike ili gledatelje na osnovi iz stavka 1. ovog članka ili ističu simbole iz stavka 1. ovog članka kaznit će se novčanom kaznom od najmanje 25.000 kuna i igranjem jedne utakmice na svom igralištu bez prisutnosti gledatelja.«
    Kada bi se ova odredba vjerno primjenjivala, klubovi bi svaku drugu utakmicu kući igrali bez gledatelja, a za svaku odigranu s gledateljima plaćali 25.000 kuna. U Hrvatskoj je, naime, teško zamisliti utakmicu bez regionalnog, nacionalnog ili sličnog vrijeđanja s tribina. Možda se baš zato stvar spasilo u zaključku članka, u kojem stoji da se »sankcije predviđene ovim članom mogu ublažiti ili se uopće ne izreći, ako su klub, igrač ili nogometni djelatnik dokazali da nisu odgovorni ili da su odgovorni samo u manjoj mjeri za prekršaje ili ukoliko postoje neke druge olakotne okolnosti, osobito ako su prekršaji počinjeni s namjerom da bi se igrač ili klub sankcionirali sukladno ovom članku«. Zahvaljujući toj odredbi lakše se distancirati od navijačkog skandiranja, ali će klupski djelatnici teško dokazivati da nisu odgovorni za nešto što su javno izrekli. Pod uvjetom da ih netko prijavi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here