Home Mozaik Koliko je zdravo piti vodu ujutro?

Koliko je zdravo piti vodu ujutro?

123
0

Posljednjih godina to je postala sve raširenija navika. Ali ima li stvarnih koristi?

«Koristi li ujutro piti vodu?», pitanje je na temu dobrobiti i zdravlja koje uvijek izaziva određenu znatiželju. Naime, mnogi  pijuckaju jednu ili više čaša čim se probude, vjerujući da im to čini dobro prije doručka, da nosi više ili manje dobrobiti za njihovo zdravlje i psihofizičko stanje. Voda je neophodna za opstanak i pravilno funkcioniranje mnogih procesa u tijelu. Od metaboličkih do kognitivnih. «Primarno sudjeluje u apsorpciji hranjivih tvari prisutnih u hrani i uklanjanju otpadnih tvari. Regulira tjelesnu temperaturu, podmazuje zglobove, hidratizira tkiva, uključujući i kožu“, objašnjava Salvatore Ercolano, nutricionistički biolog. No, je li pijenje vode ujutro stvarno dobro za vas? Evo odgovora.

Piti vodu ujutro čim se probudite

1. Mršavite li zbog toga, da ili ne?

Pijenje vode čim se probudite prije doručka svakako je dobra navika jer pridonosi hidrataciji, ali nije toliko bitno koliko pijenje dovoljnih količina tijekom dana. Samo na taj način možemo izbjeći dehidraciju, upozorava stručnjak. «Navika pijenja vode čim se probudite, međutim, nema posebnih nedostataka, naprotiv, pomaže u borbi protiv zatvora jer olakšava crijevnu aktivnost zajedno s vlaknima prisutnima u hrani. Ali mišljenje da pijenje vode ujutro može dovesti do mršavljenja i čak sagorjeti više kalorija, nije podržano znanstvenim studijama. 

Dakle, ne, pijenjem vode ujutro ne gubi se na težini.”

2. Potiče koncentraciju: točno ili netočno?

Pijenje vode ujutro moglo bi vam pomoći da se osjećate aktivnije i energičnije. Umor, smanjeno pamćenje i nedostatak pažnje često kriju potrebu za hidratacijom. «Osigurati pravu količinu vode svaki dan bitno je za psihofizičko zdravlje, a to je dobra navika počevši od prvog dnevnog obroka kako biste mogli osigurati dovoljne količine bez čekanja da se pojavi osjećaj žeđi, možda sredinom jutra. Žeđ je već važan pokazatelj da ste dehidrirani i stoga se osjećate slabo i neusredotočeno.” Potvrda dolazi iz studije koja naglašava da čak i blaga dehidracija može pogoršati kognitivne sposobnosti. Samo 2% dehidracije smanjuje izvedbu zadataka koji zahtijevaju pažnju, psihomotoriku i pamćenje. Pijenje vode ujutro moglo bi spriječiti problem.

Previous articleVIDEO: Huligani napali Mohameda Salaha, na teren utrčala i vojska
Next articleVIDEO: Odgodili polijetanje zbog obavljanja molitve u prolazu za putnike!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here