Home Vijesti Komadina: Kandidirati ću se za župana, a Obersnelovo ponašanje je lešinarsko!

Komadina: Kandidirati ću se za župana, a Obersnelovo ponašanje je lešinarsko!

3993
1

Izvanredna zdravstvena situacija, kriza u gospodarskom sektoru, senzacionalni poraz na parlamentarnim izborima, problemi unutar SDP-a, kritike i napadi na stanje u Regionalnom centru za gospodarenje otpadom Marišćina. Godinu 2020. godinu ne možemo definirati kao sretnu godinu čak ni za predsjednika Primorsko-goranske županije Zlatka Komadinu, koji se ipak ne obeshrabruje. U intervjuu za La voce del popolo reagirao je na kritike koje je pokrenuo Vojko Obersnel i priprema se za ponovno kandidiranje na lokalnim izborima sljedeće godine.

Župane, kako ocjenjujete situaciju u sektorima gospodarstva i malim i srednjim poduzećima pogođenim krizom uzrokovanom zdravstvenom krizom? Koji su problemi i koje mjere je regija poduzela?

“Što se tiče epidemiološke slike, situacija je stabilna i ne izaziva zabrinutost. Ovih dana ukupni broj se još više smanjio i vrlo brzo neće biti zaraženih. Situacija je takva zahvaljujući prije svega odličnoj organizaciji zdravstvenih ustanova, Domu zdravlja i disciplini građana i turista koji borave u našoj regiji. Ekonomski sektor se, s druge strane, mora suočiti s ozbiljnim problemima, posebno malim i srednjim poduzetnicima koji su najviše patili od posljedica krize. Iz tog razloga, Županija je osigurala 7 milijuna kuna bespovratnih sredstava za poduzetnike koji su tijekom blokade imali ozbiljne financijske gubitke. Epidemija je uvelike utjecala na gospodarske aktivnosti u regiji, za koje je procijenjena potreba za novim mjerama za 2020. godinu, s ciljem rješavanja problema likvidnosti, smanjenja posljedica krize, ponovnog pokretanja aktivnosti i konkurentnosti. sektora malih i srednjih poduzeća. Županija je reagirala brzo i već krajem travnja definirane su mjere potpore, usmjerene prije svega na poduzetnike i obrtnike koji su uložili vlastita sredstva za kupnju potrebne opreme već prije izbijanja epidemije, ali i svima ostali koji su se našli u teškoćama zbog nastalih troškova. Jedina smo županija koja je pomogla poduzetnike koji su imali mogućnost nadoknade troškova (40 tisuća kuna bespovratnim sredstvima) za ulaganja izvršena prije krize uzrokovane zdravstvenom izvanrednom situacijom. Isprva je osigurano dva milijuna, a potom su prilagodbom proračuna na raspolaganje stavljena još četiri milijuna, u ukupnoj vrijednosti od 6,4 milijuna kuna. Odobreno je 47 zahtjeva iz Gorskog kotara i 99 drugih iz drugih ruralnih područja. Zbroj je podijeljen između 209 poduzetnika, od čega 63 iz Gorskog kotara, koji su otišli u dva milijuna kuna i 146 s otoka i obale (4,4 milijuna). U prosjeku je svatko dobio oko 30.000 kuna. ”

Kakva je situacija u Regionalnom centru za gospodarenje otpadom Marišćina? Zašto je izvješće Instituta za javno zdravstvo izvršeno u veljači objavljeno tek nedavno?

“Na posljednjoj sjednici regionalne skupštine ponovljeno je da je u ovom slučaju država oprala ruke i napustila nas. Rješenje je u rukama države. Nažalost, u ovom trenutku ne postoji mogućnost stavljanja sekundarnih sirovina i goriva dobivenih iz otpada na tržište, jer država nije riješila problem elektrane, pa čak ni pristup tržištu. Zapravo, sjetimo se da je Marišćina državni projekt. Vijećnici su odobrili moj prijedlog da se provede studija o utjecaju Centra na zdravlje stanovnika susjednih sela kako bi se procijenila razina izloženosti ljudima riziku u odnosu na ostale stanovnike županije. Studiju će provoditi Dom zdravlja PGŽ. Regionalna skupština bit će obaviještena o rezultatima najkasnije 15 dana nakon provođenja analize. Sredstva će biti osigurana iz regionalnog proračuna. Nadalje, Skupština je odobrila još jedno rješenje: u slučaju da nije moguće osigurati sigurne uvjete za okoliš i ljude ili ako ne postoji volja za rješenje problema, zatražit će se da Ministarstvo zaštite okoliša osigura uvjete za zatvaranje postrojenja i pronađe alternativno rješenje za gospodarenje otpadom “.

Nedavno je Regionalna skupština koncesiju za gradsku plažu Crikvenica dodijelila tvrtki Tetka Filumena na razdoblje od 20 godina. Ministarstvo je, međutim, odbilo ovu odluku i stoga se postupak dodjele koncesije mora ponoviti. Zašto?

„Ovo je pitanje koje treba postaviti nadležnom Ministarstvu. Priznajem, međutim, da je neobično da je Ministarstvo u ovom slučaju donijelo ovu odluku tijekom tri dana, dok je za odgovore na ostale važne ustupke obično potrebno čekati više od godinu dana. Zasad plažom upravlja Grad Crikvenica, kojem nitko ne zabranjuje da ga uređuje po volji i, doista, ima dužnost brinuti se za njegovo održavanje sve dok se ne dodoijeli kao koncesija, jer je dio pomorskog dobra “.

Kako objašnjavate debakl SDP-a na parlamentarnim izborima?

“Netko mora pobijediti, a netko izgubiti. Nažalost, ovoga je puta SDP sa svojim partnerima izgubio jer su se pojavile nove ljevičarske stranke i HDZ je uspio osvojiti glasove birača centra. Također se mora uzeti u obzir nizak odaziv birača. Očigledno da su mnogi birači ljevice izabrali da ne izađu na birališta, kako zbog epidemiološke hitnosti, tako i zbog ljetne sezone i praznika. Kad se ljudi boje, boje se promjene. Krizu uzrokovanu koronavirusom iskoristila je aktualna vlada da bi se promovirala “.

Zašto ste se kandidirali u sedmoj izbornoj jedinici, a ne u osmoj, u kojoj je kandidat HDZ bio Oleg Butković?

“Zašto ne? U nekoliko izbornih ciklusa bio sam lider u osmoj izbornoj jedinici. U 2011. godini postigli smo najbolji rezultat ikad, čak 11 mandata. Kako dio Primorsko-goranske županije pripada sedmom okrugu, za mene je kao predsjednika ovo bila prilika da posjetim svoje birače i tijekom izborne kampanje i da pomognem kolegama. Popis osme izborne jedinice uvrstio je kandidate koji su imali priliku nastaviti s uspješnim rezultatima koje sam dobio u prethodnim izbornim ciklusima. Slažem se da je glupo da je Primorsko-goranska regija podijeljena na dvije izborne jedinice. Sedma obuhvaća dio riječkog i gorskog kotara, te Novi Vinodolski i zaleđe, Karlovačku regiju i dio Zagreba i Grad Zagreb. Osma, s druge strane, uključuje grad Rijeku, otoke i Istru “.

Gradonačelnik Vojko Obersnel tvrdi da ste vi, Rajko Ostojić i Davor Bernardić glavni krivci za razdore i probleme unutar SDP-a. Uz to, gradonačelnik vas poziva da se više ne kandidirate za nijednu funkciju. Kako na to reagirate?

“Ne slažem se. To su površnost i zloba: napad je najbolja obrana. Svatko ima pravo na svoje mišljenje. Moji stavovi su poznati svima onima koji brinu o SDP-u. Ovu stranku čine svi članovi, ne naši ili vaši, već svi mi. Oduvijek sam bila odgovorna osoba. Lešinarsko ponašanje nekih mojih kolega je grozno ”.

U Sabor je izabrano vrlo malo predstavnika Rijeke i regije. Kako to objašnjavate? Je li možda došlo vrijeme za resetiranje gradskog, regionalnog i nacionalnog SDP-a?

„Devet je zamjenika iz Primorsko-goranske županije. Ne čini mi se toliko slabo. Nakon svakog izbornog ciklusa, morate sjediti za stolom i dogovarati se o strategijama i planovima za budućnost. Izbori su ispit i građani će dati svoj glas u skladu sa svojim željama. Taj se glas mora poštivati ​​i to moramo protumačiti kao motivaciju i savjet o tome kako postupiti u budućnosti “.

Uskoro će biti izabrano novo vodstvo nacionalnog SDP-a. Za sada je Peđa Grbin jedini kandidat. Hoće li se kandidirati Mirela Ahmetović, načelnica općine Omišalj?

“Oni koji se namjeravaju prijaviti odgovorit će na ova pitanja”.

Slijedeće godine su lokalni izbori. Planirate li se ponovno kandidirati?

“Kandidirati ću se za župana zato što sam to obećao građanima, ali i zato što to od mene očekuju moje stranačke kolege ali i koalicijski partneri.”

Previous articleUskoro: NA KAUČU by Vedrana Lisica
Next article62 novozaražena u Hrvatskoj

1 COMMENT

  1. kad Zlatko Komadina prica o odgovornosti dode mi da umrem od sijeha, odgovornost nakon izbora za sabor samo govore koliko je odgovoran, on je cisti primijer use, nase i podase kojeg krasi i mrznja prema drugima i drugacijima crveni fasizam. biti izabran od manje od 60 posto stanovnistva koji su izasli na izbore samo govori da je ovo ne samo u PGZ cista zajebancija i neodgovornost vec to vrijedi za cijelu hrvatsku. TREBA UVESTI OBAVEZNO GLASOVANJE, A NE IZACI NA IZBORE KAZNJAVATI S 1000 kuna pa da vidimo onda gdje smo a ovako se vlada s 10-13 posto glasova glede cijelokupnog stanovnistav. odkad je na vlasti crveno fasisticka koalicija ova regija samo nazaduje i propada.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here