Home Vijesti Komadina o lijevim brigadama i pukovnijama

Komadina o lijevim brigadama i pukovnijama

1428
0

Komadina-partitokracije_ca_largePredsjednik Županijske organizacije SDP-a Zlatko Komadina u subotu je predstavio listu predloženih 29 kandidata te stranke iz 7. i 8. izborne jedinice, kazavši da je odbio pozive i prijedloge da se osobno kandidira te da njegov interes nije državna vlast, nego nastavak mandata primorsko-goranskog župana, piše tportal.

Komadina je na konferenciji za novinare rekao da je jučer završen proces kandidiranja SDP-ovaca iz Primorsko-goranske županije za sabor te je predočio listu s podjednakim brojem kandidata SDP-a iz 7. i 8. izborne jedinice, koja je upućena predsjedniku stranke uoči sjednice Glavnog odbora.

Rekao je da je u postupku nominacije bilo puno, patnaestak kandidata, da se spominjalo i njegovo ime te da se osobno, kao i još nekoliko viđenih SDP-ovaca, zahvalio na kandidaturi.

‘Naravno da su me mnogi su osobno zvali i predlagali, ali sam se zahvalio iz poznatih razloga’, rekao je Komadina, pojašnjavajući da je ‘njegov stav da nema nezamjenjivih, da je čast biti kandidat, ali da njegov interes nije državna vlast, nego da kao župan misli nastaviti mandat te da prepušta svoje eventualno mjesto na listi kolegama iz SDP-a Primorsko-goranske županije.’

Na pitanje je li ga u vezi s time zvao predsjednik stranke Zoran Milanović, odgovorio je da ga ‘po tom pitanju nije zvao.’

Komadina je naveo da je od predloženih 29 kandidata, 11 žena , da je 8 kanditata iz Rijeke, 7 iz Gorskog kotara, 6 iz ‘riječkog prstena’, po troje s otoka i s Liburnije te dvoje s crikveničkog područja.

Očekuje dosta neugodnu kampanju, kakva je, smatra, već počela, te uobičajeni ‘folklor.’

‘Vidjet ćemo kako će to ići kada se rastrče kandidati i liste po terenu, a ovo što vidim na nacionalnoj razini nisam siguran da je primjereno, ovo obraćanje javnosti naše predsjednice o unutarpolitičkim pitanjima iz druge države i međusobno prebacivanje loptica između dva suparnika HDZ-a i SDP-a’, rekao je dodavši da je to već uobičajeni folklor, a da se uvijek zalagao za kampanju bez niskih udaraca i prljavštine.

‘Osma izborna jedinica će biti specifična, tu će biti tri jake brigade i pet, šest, sedam samostalnih pukovnija, tu ima dosta kolega u pravilu lijevoga spektra, koji su proizašli iz raznih okolnosti, dobrim dijelom i većina čak iz SDP-a’, nastavio je Komadina naglašavajući da ‘ne očekuje otklon biračkog tijela, jer je je ono u Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji većinski lijevo orjentirano, ali da se može očekivati da će biti rasapa glasova i distribucije između raznih s lijevoga spektra.’

‘Teško je reći hoće li to polučiti rezultate tih pukovnija, manjih lista ili pojedinačnih nastupa’, nastavio je Komadina objašnjavajući da će se dobar dio glasova završiti ispod praga i vratiti se opet velikim listama te da bi se, ako sve male liste propadnu, ispod praga moglo naći 25 do 30 posto glasova, a svaka od većih lista dobiti još jedan mandat.

Na pitanje je li u 8. izbornoj jedinici moguće ponoviti rezultate iz 2011., odgovorio je da smatra da nije, da sve kombinacije teško mogu donijeti ‘lijevih’ 12 mjesta te da istraživanja ukazuju da će HDZ ovoga puta bolje proći.

Ocijenio je da su okolnosti sada drugačije, da je HDZ prije 4 godine bio u rasulu, da je jaka koalicija s jakim programom, zajedno sa željom za promjenom, rezultirala apsolutnom pobjedom te da smatra da sada apsolutne pobjede niti jedne od opcija neće biti i da će se Vlada sastavljati postizbornim sporazumijevanjem.

Komadina se još osvrnuo na kritike iz HDZ-a potvrdivši da je na konvenciji SDP-a u Rabu rekao ‘da bi aktualnu vlast Raba trebalo što prije demontirati’ te da i dalje ‘smatra da političko kadriranje nije dobra praksa, kao ni da se ljudi bacaju na cestu po političkoj podobnosti.’

Komadina se nada da se Dina Petrokemija može dići iz stečaja, oživjeti proizvodnju i naći strateškog partnera, što bi bilo, smatra, najsigurnije za kemikalije, koje će sada morati zbrinuti Ministarstvo zaštite okoliša. Dodao je da je županija je bila financirala vatrogasce koji su čuvali pogone i nadzor zraka s ukupno 400.000 kuna.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here