Home Najnovije KOMENTAR Nenada Bunjca: Sjebali ste stvar!

KOMENTAR Nenada Bunjca: Sjebali ste stvar!

1235
0
Piše: Nenad Bunjac

Na utakmice Rijeke odlazim, brat bratu, trideset godina. Nisam prvi kop navijača, ali znam se izderati u pravom trenutku. Svašta smo doživjeli na Kantridi, Tovare smo švercali na zapad i umirali od smijeha dok su cupkali na „Tko ne skače, Dalmatinac je“, vrijeđali igrače, pljucali po muriji i gađali ih pivama. Tristo režima se od tada izmijenilo, „Dino ‘vaki, Dino ona’ki“, redovno nosim već par godina samo šibice na tribinu, ali gdje igra Rijeka, tu je moj dom. I tu mi nitko ne zapovijeda.
I ne lezi vraže, nije im dosta. Otac s dvije ruke čvrsto drži sina na ogradi dok snimamobitelom kako igrači ritualno pozdravljaju Armadu uz pjesmu „Ajme meni nije mi dobro“: Uspomena za deset,nitko se nije uzbudio osim budale od zaštitara koji je mulca povukao za nogu s ograde i otrgnuo iz ruku oca?! Hej, majmune? I Kad je Armada nagrnula, lik iz tog čuvenog riječkog Securitate s kojima klub Rijeka treba automatski prekinuti Ugovor o suradnji, kao danije dovoljno zasrao, zove interventnu policiju, popularne „kornjače“ da uvedu reda, a s njima nema šale.
Doživio sam jednom papper sprey na Kantridi iz čista mira dok je Torcida gađala s bakljama obiteljsku ekipu na F tribini – najbolje mi je kad se oni čude zašto ih ne možemo smisliti, a dijelimo more – nije ugodno. A sad su katapultirali suzavac, prebili pendrecima prva dva navijačka reda i još ozbiljno jebali mater nekolicini. Kako mi navode pouzdani izvori, od svjedoka, uprave kluba i policije, šef interventne poslije je urlaona zaštitara „zašto je bezveze digao frku“, ali davno je prošao police express.

I NIJE TO PRVI PUT

Nitko ne voli riju, znaju biti seronje da ti pamet stane, ali ovog puta krivi su samo po definiciji. No, problem leži negdje drugdje. Svi znamo za UEFA propise o sigurnosti, Armada niti za titulu prvaka nije ubacila baklju na teren, rađe kupimo mulcima dresove za te pare, osim Torcide i BBB-a svi su mirno i podmireno otišli kući svojoj. Imam koju godinu, želim doći na stadion i uživati u nogometu sa sinovima. Kad je frka, frka je, ali ovdje nitko ne prebija lika niti kad navija s Torcidinim šalom usred Korza – pusti budalu- kamoli da ima istetovirano Split. Na jugu su prebili našeg sugrađanina zbog tetovaže. Nije ok, nije nikako ok, ali mi nismo rabijatna stoka. Samo dođite još jednom po 3:0.
Išli smo brodom u Split, murija je na izlazu s Poljuda namjerno provocirala navijače s glupim cimama i dobacivanjem. Kužim ih, ipak se sutra mora pojaviti na Bačvicama i pohvaliti se kako su „riječkim Srbima jebali kevu“, ali osim što su promašili red kad je Bog dijelio inteligenciju i državljanstvo, taj detalj nas upućuje na drugi problem. U Splitu dijele pravdu ekipa iz Splita, Primoštena, Kaštel Sućurca, Pripizdine Donje, jedino u Rijeci dolaze policijski regruti iz unutrašnjosti učiti disciplini riječku urbanu gerilu.
I nije im prvi put, griješe dušu. Šta mora netko nekome razbiti nos da shvatimo da ovaj redarstveni pristup ne vodi nikamo? Rijeka ima jednu od opakih ali i uljudnu navijačku skupinu koja redovito uzvraća, rijetko izaziva nerede.
Upravo tu rečenicu glasnogovornik kluba Ivan Mance i MUP trebaju imati na umu kad slijedeći put dignu ruku na navijača ili zafrlje suzavac među osamneastogodišnjakinje.

NEMOJTE DA SE SJETIMO

Grad Rijeka danas uživa. Prvaci smo u nogometu, prijestolnica smo kulture, sunce nas jarko grije i riječke pičke su još uvijek najbolje. Slušam i ja glasine o Miškovićevoj svađi s Volpijem, kako Kantrida nikad neće zaživjeti, da žele gradonačelnika Obersnela izgurati iz igre, kako raspoređuju igrače na ključne pozicije i to oni kojima nikad nismo dopustili da uđu u Grad Trsat. Realno gledajući, gotovo su pola posla obavili.
No, Rijeka je grad politički inteligentnih i dobronamjernih ljudi. Dok ne popizde, a onda te stave na ignore, nasilje i preseravanje ovdje ne prolaze. Armada, navijački puk, ekipa u Le Mondu ili Tritonu organsko je tkivo grada, žive sa svakim centaršutom ili Zutinim slobodnjakom. Dobiti ćete sve što želite, ionako ste razjebali sve što ste stigli, samo nas pustite da volimo Rijeku kako smo naučili i kako sam ja naučio svoje sinove.
Nemojte da se sjetimo svih gladnih godina, smrzavanja, pretresa, unošenja u lice, bijesnih žena i lošeg vina. I zato pokažite respekt jer ga slijedeći put nećete dobiti.
p.s. Najavili su iz kluba da će svi porazgovarati, MUP, zaštitarska tvrtka i predstavnici Armade. Ponekad je dovoljno samo promisliti.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Rijeka danas

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here