Home Kolumne Kompromis oko Zanelle: Grad postavlja spomen-ploču na zgradi Municipija

Kompromis oko Zanelle: Grad postavlja spomen-ploču na zgradi Municipija

1753
1

Riječki državnik i prvi predsjednik Slobodne Države Rijeka Riccardo Zanella bi umjesto ulice trebao dobiti spomen-ploču koja će se nalaziti na zgradi riječkog Municipija. To je ukratko epilog prošlotjednog kompromisa i dogovora postignutog između predsjednika Liste za Rijeku Denisa Pešuta i riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela. Podsjetimo, Gradsko vijeće je krajem prošle godine odbilo inicijativu VMO Školjić potvrđenu na Odboru za mjesnu samoupravu da se bezimeni trg u Starom gradu nazove Trgom Riccarda Zanelle. Za ovakav prijedlog bili su svi gradski vijećnici iz regionalnih stranaka (Lista za Rijeku, ARS, PGS), a protiv vijećnici iz SDP-a kojima Zanella nije bio dovoljno antifašist te HDZ-a za koje Zanella nije bio dovoljno državotvoran.


Spomen ploča Zanelli na Trgu riječke rezolucije?

Slučaj je poprimio međunarodne implikacije kada su se zbog takve odluke počeli komplicirati odnosi između Rijeke i Trsta te već dogovorena odluka o uspostavi prijateljskih odnosa između dva grada. Grad Rijeka je na zamolbu veleposlanstva RH u Rimu, a povodom različitih tumačenja ovakve odluke u Gradskom vijeću Trsta, dostavio objašnjenje procedure oko prijedloga imenovanja trga. U informaciji dostavljenoj Veleposlanstvu iz Grada Rijeke naveli su da razlozi neimenovanja trga imenom Riccarda Zanelle nemaju apsolutno nikakvu političku ili ideološku konotaciju već je jednostavno riječ o formalnim razlozima. Prema tvrdnjama riječkog gradonačelnika stvar je time izglađena ali zakuhala ju je ponovno predsjednica Gradskog vijeća Pešić Bukovac na sjednici gradskog Odbora za dodjelu priznanja Grada Rijeke. Pešić Bukovac je u argumentaciji zašto novinar Andrea Marsanich ne bi trebao dobiti gradsku godišnju nagradu, na opće zaprepaštenje, izvukla njegov tekst iz Il Piccola u kojem je izvješteno o sjednici Gradskog vijeća na kojoj Zanella nije dobio ulicu. Razumljivo, izbio je novi skandal jer su svi, osim vjerojatno Pešić Bukovac, takvu argumentaciju shvatili kao izravni pritisak na novinara i njegovo pravo na slobodnu riječ. Osim toga, ovakva argumentacija izravni je argument u prilog onima koji su tvrdili da je Zanella odbijen ako ne zbog krivog imena i prezimena, a onda zbog ideoloških razloga kao svojevrsna gradska ‘zabranjena tema’.

Kako bi se izašlo iz začaranog kruga i izbjegla nova diplomatska prepiska, Pešut je od riječkog gradonačelnika prošlog tjedna zatražio pomoć u realizaciji ideje da se na zgradu riječkog Municipija postavi Zanellina spomen-ploča. Povod za postavljanjen ploče bi bila obljetnica održavanja Ustavotvorne skupštine Slobodne Države Rijeka koja se dogodila upravo u toj zgradi prije okruglih 90 godina. Obersnel je ovakvu ideju podržao, a operacionalizaciju povjerio novom pročelniku za kulturu Ivanu Šararu. Dogovor je potvrđen i na jučerašnjem sastanku Šarara i Pešuta na kojem je postignut i visok stupanj suglasnosti o potrebi vrednovanja svih gradskih povijesnih epoha u njihovoj važnosti za razvoj identiteta grada. Inicijativa za postavljanjem Zanelline spomen ploče trebala bi poprimiti službenu formu već ovog tjedna, a do konačnog postavljanja trebati će još ishodovati dozvolu konzervatora. (rd)

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here