Home Vijesti Končar spaja 3.maj, Kraljevicu i Brodotrogir

Končar spaja 3.maj, Kraljevicu i Brodotrogir

772
0

Prezentaciju svojih poslovnih planova za 3. maj vlasnik i direktor tvrtke Jadranska ulaganja Nenad Končar odgodio je s četvrtka za petak. Na sastanak su pozvani predstavnici Uprave, Radničkog vijeća, glavni povjerenici sindikalnih podružnica i predstavnici radnika u nadzornim odborima Grupe i Brodogradilišta. Kako prenosi tjednik Globus, namjera tvrtke Jadranska ulaganja, koja se jedina javila na natječaj za privatizaciju riječkog škvera, je objedinjavanje tri brodogradilišta 3.maj, Brodotrogir i Kraljevica u jednu tvrtku. Danko Končar postao bi tako s 3 kune za kupnju i planiranih 180 milijuna eura dodatnih ulaganja, veliki gazda hrvatske brodogradnje.


Danko Končar

Prema riječima direktora tvrtke Nenada Končara, brodovi bi ostali ‘core biznis’ ali bi se ugovarali samo brodovi na kojima je moguće ostvariti barem minimalnu dobit. Cilj je ‘pobjeći’ s tržišta klasičnih tankera i graditi primjerice specijalne tankere za prijevoz najagresivnijih kemikalija koji se sada grade gotovo isključivo u Europskoj Uniji.

Na račun Končareve ponude čuju se i kritike. Predsjednica radničkog vijeća 3.maja Nada Jelinić Starčević upozorava kako će Končar za 1 kunu dobiti imovinu vrijednu 500 milijuna kuna. Tu računicu ona izvodi iz činjenice da je država 3.maju dala nadoknadu za oduzetu imovinu u iznosu od 3,2 milijarde kuna pa ispada da bi 3.maj Končara zaista najmanje koštao u odnosu na ostala brodogradilišta. Naime, u slučaju riječkog škvera će se na novog vlasnika prenijeti teret od ‘svega’ 39 milijuna eura. Primjerice, daleko manje brodogradilište Brodotrogir će ga po istoj računici koštati 100 milijuna eura, a najmanja Kraljevica 44 milijuna eura. Državi s druge strane preostaje obaveza pokrivanja gubitaka, kreditnih obaveza i jamstava što se u slučaju tri brodogradilišta koja kupuje Končar penje na čak 8 milijardi kuna. (rd)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here