Home Vijesti Krčki sudac odgodio ročište: ‘Spopala me zlovolja kad sam primio platnu listu’

Krčki sudac odgodio ročište: ‘Spopala me zlovolja kad sam primio platnu listu’

385
0
Photo by Sora Shimazaki: https://www.pexels.com/photo/crop-asian-judge-working-on-laptop-in-office-5668772/

Krčki sudac Anton Hlače odgodio je ročište koje je bilo zakazano za 19. travnja jer je, kako stoji u obrazloženju, “zlovoljan”.

Kako javlja Telegram, 19. travnja sudac je trebao održati ročište u slučaju dvije stranke koje se već više od godinu dana spore oko zemljišta, ali ga je odgodio za studeni s obrazloženjem da ga je “zlovolja spopala nakon što je dobio platnu listu”.

“Zaprimivši platnu listu – Obračun plaće za mjesec ožujak 2023., uređujući sudac u ovoj pravnoj stvari doveden je u stanje zlovolje. Stanje je osobito potencirano činjenicom da je plaća suca za ožujak 2023. obračunata na temelju osnovice koja je niža od one koja je bila na snazi 2009., unatoč notornom povećanju troškova života, ne samo unazad zadnjih godinu dana, već cijelo proteklog desetljeća. Od rješavatelja koji je opterećen vlastitom egzistencijom ne može se očekivati da se s primjerenom pažnjom i stručnošću posveti odlučivanju o tuđim pravima i obvezama”, stoji u obrazloženju.

Na kraju je, piše Telegram, dodao i da je zbog stanja zlovolje raspravno nesposoban, ali se nada da će Ministarstvo pravosuđa i uprave u nadolazećem razdoblju postupiti u skladu sa zahtjevima sudaca donesenima na Zboru Udruge hrvatskih sudaca održanom u Dubrovniku 31. ožujka 2023. godine. “Time će se otkloniti raspravna nesposobnost uredujućeg suca”, dodao je. 

A koji su to zahtjevi? Traže da osnova plaća suca prvostupanjskog suda, poput suca Antona Hlače, ne smije biti manja od plaće bilo kojeg sudskog savjetnika na Vrhovnom sudu Republike Hrvatske. Riječ je o neto plaći od 3000 eura. 

U zahtjevima je navedeno i da plaća suca mora biti indeksirana, da se zakonom moraju urediti platni razredi i druga materijalna prava, od kojih je najbitnije uređenje pitanja mirovina, kao i da se plaće drugostupanjskih sudaca moraju izjednačiti s plaćama sudaca visokih sudova.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here