Home Biznis Kreću radovi na obnovi Galeba, u Kraljevici potpisan ugovor s Dalmontom

Kreću radovi na obnovi Galeba, u Kraljevici potpisan ugovor s Dalmontom

2119
0

U Brodogradilištu “Dalmont” u Kraljevici danas je potpisan ugovor o radovima na obnovi i prenamjeni broda “Galeb” u brod-muzej. Podsjećamo, vrijednost radova na obnovi i prenamjeni broda, zaštićenog kulturnog dobra Republike Hrvatske je 58 i pol milijuna kuna, javlja Radio Rijeka.

“Galeb” je sastavni dio projekta “Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine” za koji je Grad Rijeka dobio bespovratnih 69 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija”. Ugovor o izvođenju radova potpisali su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i predsjednik uprave tvrtke “Dalmont” Ivan Ivić.

“Zanimljiva povijesna priča Galeba je duga, točnije od 1938. godine. Tako i za mene ta priča traje već dugo, odnosno deset godina, koliko je trebalo od odluke za kupnju broda do danas kada ga počinjemo stavljati u funkciju koju smo mu namijenili”, rekao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

U brodogradilištu Dalmont u Kraljevici u petak je potpisan ugovor između ovog brodogradilišta i Grada Rijeke o radovima na obnovi i prenamjeni broda “Galeb” u brod-muzej s pripadajućim komercijalnim sadržajima, vrijedan 46,9 milijuna kuna bez PDV-a.

Ivan Ivić je istaknuo da je ova tvrtka u pet godina, otkako je preuzela kraljevičko brodogradilište, prihvatila i provela niz projekata gradnje, remonta i obnove brodova. Radove na obnovi i prenamjeni Galeba obavit ćemo u skladu s pravilima struke, rekao je, ocijenivši da je ovo važan lokalni projekt Rijeke, ali i europskog značenja.

Autorica dizajna budućeg postava na brodu Nikolina Jelavić Mitrović ustvrdila je da je “Galeb” fascinantan brod s iznomnom poviješću. Glavni izložak budućeg muzeja bit će sam brod, s obzirom na to da takvog muzeja nema u Hrvatskoj, rekla je. “Svi smo ponosni na svjetsku baštinu koja će biti izložena u Rijeci”, rekla je.

Autorice stalnog postava su djelatnice Muzeja grada Rijeke Nataša Babić i Ema Makarun, uz suradnju povjesničara Tvrtka Jakovine. Muzejski postav će se prostirati na 4500 četvornih metara broda. Multimedijalni i interaktivni stalni postav broda muzeja sastoji se od četiri cjeline: povijesti broda od 1938. do 1990., uloge Josipa Broza Tita i njegovih putovanja na brodu u razvoju Pokreta nesvrstanih, života na školskom brodu i predstavljanja broda kao tehnološkog dostignuća svog vremena. Predviđeno je da će brod muzej biti privezan uz Molo longo u riječkoj luci.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here