Home Vijesti Krenula nova masovna mobilizacija u Rusiji, tisuće Rusa su već dobili pozive...

Krenula nova masovna mobilizacija u Rusiji, tisuće Rusa su već dobili pozive za novačenje

223
0

Vlasti u nekoliko ruskih regija počele su slati digitalne pozive za novačenje, svega tjedan dana nakon što je predsjednik Vladimir Putin potpisao radikalnu reviziju sustava vojnog novačenja u Rusiji.

Ranije su se pozivi morali izdavati osobno — zbog čega ih je bilo relativno lako izbjeći.

“Sve norme koje dopuštaju distribuciju takvih [digitalnih] poziva su na snazi”, rekao je Jevgenij Smirnov, odvjetnik iz projekta ljudskih prava Perviy Otdel, za The Moscow Times.

“Zakon djeluje.”

Osim medijskih izvješća o moskovskim studentima koji su bili na meti policijskih službenika, korištenje digitalnih poziva pomoglo je u raspirivanju strahova da bi se Kremlj možda pripremao mobilizirati više ljudi za pomoć svojim vojnim naporima u Ukrajini.

Krvava proljetna ofenziva koju je pokrenula Rusija donijela je malo teritorijalnih dobitaka u Ukrajini i ruske snage trenutno se pripremaju za protuofenzivu Kijeva.

Vojni dužnosnici u Moskvi i St. Peterburgu priznali su ranije ovog tjedna da lokalni stanovnici koji ispunjavaju uvjete za regrutaciju u ruskom godišnjem proljetnom mobiliziranju mogu očekivati da će biti pozvani u urede za novačenje putem poruka na internetskom državnom portalu Gosuslugi.

Dok je moskovski vojni povjerenik Maxim Loktev kasnije odustao, njegov kolega iz Sankt Peterburga Sergej Kačkovski rekao je da su takvi pozivi samo testovi.

“Tijekom ovog vojnog poziva digitalni pozivi slat će se samo kao test… Neće imati nikakvu pravnu snagu”, rekao je u srijedu šef Odbora za obranu Državne dume Andrej Kartapolov u, kako se činilo, pokušaju ublažavanja strahova javnosti.

Ali neovisna novinska kuća 7×7 izvijestila je u četvrtak o slučaju digitalnog poziva koji je primio 38-godišnji muškarac koji je već odslužio vojni rok.

Stanovnik južnog grada Volgograda primio je poziv putem svog računa u Gosuslugi, navodi 7×7. Kad se pojavio u svom lokalnom vojnom uredu, službenici su navodno učinili ništa osim provjere njegovih dokumenata.

Prema zakonu koji je prošao kroz parlament i koji je Putin potpisao prošlog tjedna, Rusi koji ispunjavaju uvjete za vojnu službu morat će se pojaviti u uredima za novačenje nakon što prime online poziv – izdan ili putem nove digitalne baze podataka, poštanske službe ili Gosuslugija.

Osim toga, zakon također blokira bilo koga tko ispunjava uvjete za služenje vojnog roka i koji je primio poziv da napusti zemlju.

Oni koji ignoriraju svoje pozive suočit će se sa zakonskim ograničenjima uključujući zabranu vožnje i diskvalificiranje od uzimanja kredita te prodaje ili kupnje nekretnina.

Unatoč opetovanim uvjeravanjima vlasti da digitalne obavijesti o skici još nisu pravno obvezujuće, odvjetnik Smirnov rekao je da to nije slučaj.

“Prijedlog zakona je usvojen i uključuje mogućnost distribucije digitalnih poziva za pozive… obveza pojavljivanja [u uredu za vojovanje] na temelju njih već postoji”, rekao je.

Osim toga, nezavisni mediji ovog su tjedna izvijestili o nekoliko slučajeva prisilnog odvođenja muškaraca u dobi za regrutiranje u vojnu službu u glavnom gradu Moskvi.

Nekim studentima s prestižnog ruskog Moskovskog državnog sveučilišta službenici koji vode njihov studentski smještaj navodno su uručili pozive.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je u petak da nije imao saznanja o tome da su studentima na ovaj način uručivani otkazi za mobilizaciju.

“Iskreno govoreći, prvi put čujem za to. Kakve obavijesti? Iskreno, ni sam ne znam”, rekao je Peskov novinarima.

“U Kremlju se ne govori o nekakvom valu mobilizacije”, dodao je.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here