Home Vijesti Krenuo 28. Riječki karneval

Krenuo 28. Riječki karneval

1463
0

Podizanjem pusnih zastava na Pehlinu, Pašcu, Drenovi i Zametu sinoć je u Rijeci započelo peto godišnje doba – 28. Riječki karneval. Maškare “službeno” preuzimaju vlast u gradu u petak, 21. siječnja, a mnoštvo tradicionalnih događanja vrhunac će doživjeti 6. ožujka na Međunarodnoj karnevalskoj povorci. Moto karnevala “Budi što želiš” ove godine promovira i prigodno dizajnirani autobus Autoroleja.


foto: rijeka.hr

Izbor kraljice Karnevala i primopredaju ključeva grada maškarama, u petak, 21. siječnja s početkom u 20 sati u Dvorani mladosti, najavili su direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa, meštar Toni i aktualna kraljica Riječkog karnevala Bojana Batinica. Svake godine sve spektakularniji, ovaj događaj je prilika da kandidatkinje pokažu svoje poznavanje karnevalske tradicije, svoj šarm i duhovitost, plesno i glazbeno umijeće. Ona koju žiri među deset kandidatkinja odabere za kraljicu, sljedećih godinu dana nosi “Zlatni plašt” i zajedno s Meštrom Tonijem prezentira Riječki karneval. Na kraju programa, Meštar Toni će već tradicionalno preuzeti ključ grada od riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela.

Na ovogodišnjem izboru kraljice Karnevala predstavlja se deset kandidatkinja, a zanimljivo osmišljen i bogat zabavni program ove godine vode Elena Brumini i Mario Lipovšek, uz posebno javljanje iz mjesta iz kojih dolaze kandidatkinje. Ulaznice po cijeni od 25 kuna prodaju se u Turističkom informativnom centru, Korzo 33, na kartomatu te dva sata prije početka programa na ulazu u Dvoranu mladosti.

Nakon predaje ključeva grada, slijede brojni već tradicionalni maškarani programi, kao što su Carnival Snowboard Session, maškarani auto-rally Pariz Bakar, Oktanski bal ili pak Maškarani maraton Radio Rijeke, a najmaškaraniji će biti na Dječjoj karnevalskoj povorci 26. veljače te 6. ožujka na Međunarodnoj karnevalskoj povorci. Karnevalske zabave u šatoru na Gatu Karoline Riječke od 11. veljače do 6. ožujka organizira Zagrebačka pivovara, pusni tanci i dječje redute bit će organizirani na Zametu, a poseban program pripremljen je na Pašcu. Kao i svake godine do sada, HNK Ivana pl. Zajca organizira Kazališni vrtuljak, a kad sav taj šušur – koji ove godine traje čak sedam tjedana – završi, bit će postavljena dokumentarna izložba fotografija 28. Riječkog karnevala.

Ove godine u promociji Riječkog karnevala sudjeluje i prigodno dizajnirani zglobni autobus, oblijepljen motivima Karnevala, a u čiju su unutrašnjost ugrađeni posebni zasloni putem kojih se dodatno promovira Međunarodna karnevalska povorka i popratne manifestacije. Direktor Autotroleja Željko Smojver istaknuo je kako vjeruje da će “oslikani” autobusi ubuduće postati nezaobilazni dio marketinške svakodnevice te napomenuo da je Autotrolej prvi prijevoznik, koji je u autobuse javnog gradskog prijevoza ugradio zaslone. Autobus će voziti na linijama 2 i 6. O izgledu novog autobusa korisnici će moći reći svoje mišljenje putem upitnika na mrežnim stranicama KD Autotrolej.

Sigurnijem prijevozu svih posjetitelja brojnih manifestacije Riječkog karnevala pridonijet će i Taxi Cammeo, budući da će tijekom karnevala cijena za vožnju do 5 kilometara iznositi povoljnih 16 kuna.

Organizator Riječkog karnevala je Turistička zajednica grada Rijeke uz potporu Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije, Turističke zajednice Primorsko-goranske županije te Hrvatske turističke zajednice. I ove godine, osmu godinu zaredom, glavni pokrovitelj Riječkog karnevala je Erste banka, a organizaciju Karnevala su pomogli i brojni sponzori. (rijeka.hr)

Previous articleMaloljetna trojka osumnjičena za više kaznenih dijela
Next articleGruw club: Koncert Elementala

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here