Home Vijesti Krk – Putevima Šparoga (VIDEO)

Krk – Putevima Šparoga (VIDEO)

1271
0

U ponedjeljak 13. travnja, oko podne, ispred kule kneza Nikole Frankopana u Krku, krenula je zanimljiva pješačka tura koju je sačinjavalo više od 200 ljudi: KRČKIM PUTEVIMA SPAROGA 2009. Jedna u nizu zanimljivih manifestacija kojima Grad Krk i TZ grada Krka animiraju goste izvan sezone i koje bi zasigurno mogle poslužiti kao uzor ostalim gradovima.

 

Šetnja je započela kroz drevne uličice grada, obalnom šetnicom i tzv. zelenim labirintom do hotela „Dražica“ i „Koralj“. nastavila se po poluotoku Prniba poznatom po maslinicima, oazama mirisnih borova i prirodnim „suncobranima“ od hrasta crnike, kako su to slikovito opisali promotori s Krka.
Maslinarskim putem dugačka povorka stigla je do malog pristaništa Sv. Mikul, blizu franjevačkog otočića Košljuna (nekoliko stotina metara nasuprot). Krčki brodovi „Otac Roko“, „Žara“, „Eigida“ i „Mali Pin“ prevezli su šetače Puntarskom valom, do Dunata. Nakon kraće vožnje uslijedilo je iskrcavanje na Dunatu pred samu istoimenu starokršćansku crkvicu. Na Dunatu bila je pripremljena i okrijepa, autohtono krčko jelo. Nakon pauze povorka šetača je postala “planinarska” i krenula uzbrdo prema Korniću, dok su se oni umorniji okrenuli organiziranom autobusnom prijevozu nazad za Krk. Vrijedi napomenuti da nije puno ljudi odustalo iako je i do tada prijeđen popriličan broj kilometara, a ipak učestvovali su i stariji ljudi, ali i mala djeca.

U Korniću je razgledan Muzej – autohtona krčka kuća – u kojem se može vidjeti kako su nekada živjeli naši stari. Nakon muzeja povorka nastavlja prema Muraju i Lakmartinu i maslinarskom cestom na Paradiso s kojeg puca prekrasan vidik na horizont, more i vizure otoka Plavnika, Cresa, Raba …

Po povratku u grad Krk pripremljena je velika fritaja od 1002 jaja! Naravno sa šparogama! Uz maslinovo ulje i odlično vino. Za kraj vrijedi pohvaliti organizatore, koji su ovo odradili spontano i vrlo detaljno- ništa nije prepušteno slučaju, pa je osim svega spomenutog važno reći da su povorku pratili članovi Vatrogasnog društva, koji su dijelili vodu učesnicima, osiguravali prijelaze preko prometnica, i budnim okom pratili dali je sve u redu (problema nije bilo!).

Osim vode, u auto su nakrcali i hrpu slasnih suhih smokava koje su zaista dobro došle prilikom ove poduže šetnje, koja se prilično svidjela i domaćima, ali i brojnim strancima.

Oni koji se nisu odlučili na ovu putešestviju po krku, zabavljali su se na Rivi gdje je organiziran i prigodan “mali proljetni sajam” na kojem su prezentirani hrvatski originalni proizvodi, od suvenira do hrane, vina i drugog. Bilo je očigledno da je takva raznolika ponuda veselila veliki broj stranih i domaćih turista koji su se odlučili provesti uskršnje blgdane po Krku.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here