Home Vijesti Kršenja izborne šutnje u Rijeci: Novi list proglasio pobjednika 3h prije zatvaranja...

Kršenja izborne šutnje u Rijeci: Novi list proglasio pobjednika 3h prije zatvaranja birališta

1943
9

Prema izvještaju Gonga, izbori u gradu Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji prošli su bez većih incidenata. Građani su se uglavnom žalili na kršenja izborne šutnje te na direktna agitiranja i utjecanja na birače te plakate i letke u blizini birališta ili na samim biralištima. Tako je ispred biračkog mjesta Pravni fakultet – Hahlić, prema dojavi građana, jedna osoba agitirala. Na biračkim mjestima u Šmriki i Mošćeničkoj Dragi bilo je pritužbi da se plakati kandidata nalaze u krugu od 50 metara od biračkog mjesta,a građani Crikvenice prijavili su da su im u noći s petka na subotu dijeljeni letci ARS-a.

Gongovi promatrači dojavili su da je na biračkom mjestu 10 na Zametu predsjednik biračkog odbora pokušao sugerirati promatračici da ode na neko drugo biračko mjesto na otvaranje, što je promatračica odbila. Na biračkom mjesto 44 na izvatku je bilo 2 birača manje nego listića u kutiji. Birački odbor je provjeravao i dodao broj birača da paše broju listića, promatrači su stavili primjedbu u zapisnik koja im je prihvaćena i potpisana. Na biračkom mjestu 15 na Srdočima promatrači su prijavili 2 listića viška u kutiji, kao i na biračkom mjestu 44 gdje je također zabilježen višak listića.

Što se tiče kršenja izborne šutnje u medijima, Novi list je u 16.40. u internetskom izdanju objavio analizu i očekivanja izbornih rezultata u članku Tihane Tomičić i Damira Cupaća pod nazivom „Slab odziv birača ide na ruku SDP-u i HDZ“ u kojem su proglasili pobjednika izbora tri sata prije zatvaranja birališta i na taj način utjecali na izborne rezultate. Za slučajeve kršenja izborne šutnje Zakon o izborima općinskih načelnika, gradonačelnika, župana i gradonačelnika Grada Zagreba propisuje novčane kazne u iznosima od 3,000 do 500,000 kuna. (sp)

Previous articleSlab potres u okolici Crikvenice
Next articleSestre Bostjančić pokorile Mt. Everest!

9 COMMENTS

  1. A na Pecinama glasac dosao s majicom koalicije “Hocu Ri” i nitko iz komisije nu nije nista rekao…

  2. A 16.5. uredno stigao Facebook maill Akcije mladih u kojem se obrazlaže zašto glasati za njih, al pretpostavljam da o tom kršenju predizborne šutnje na ovom portalu nećemo čitati…

  3. zanimljivo da slučaja facebook maila akcije mladih nema u izvještaju gonga. vjerojatno zato što u kršenja izborne šutnje ne spadaju izmišljene priče 😉

  4. ha ha, to što govoriš nije istina, Bojan Kurelić je poslao mail 15-og tj. u petak, a ne 16-og…pogledaj si malo u inbox prije nego što optužuješ bezveze..

  5. “Ha ha” misli na grupu “Prosvjed stegnite vi svoj remen – Rijeka” koja je poslala citiranu poruku od clana AM da idu glasat na izbore …Ipak,i tu je tesko ustanovit ako je po zakonu ili ne jer je Facebook strani portal…

  6. A zašto onda kradete tekstove od Novog lista, među ostalim i od ova dva novinara kad ih tako razapinjete??????

  7. pa je li istina da su prekršili izbornu šutnu ili nije? šta bi trebalo šutit o tome da se gospon ježić ne bi uzrujavao?

  8. i krađa i kršenje izborne šutnje su protuzakoniti. prenošenje vijesti iz drugih medija – nije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here