Home Vijesti Ksenija Žauhar: Odlučno protiv manipulacija Općinskim vijećem i mještanima Općine Viškovo

Ksenija Žauhar: Odlučno protiv manipulacija Općinskim vijećem i mještanima Općine Viškovo

718
0
Predsjednica općinskog vijeća se suprotstavila načelnici i spriječila poskupljenje komunalne naknade

Na Viškovu se ovih dana odvija pravi politički triler u kojem je SDP-ova načelnica izgubila većinu općinskom vijeću. Predsjednica vijeća Ksenija Žauhar suprotstavila joj se u namjeri poskupljenja komunalne naknade, a javnosti obratila izjavom za javnost koju objavljujemo u cijelosti:

‘Općinsko vijeće Općine Viškovo pokazalo je jasan stav da je dosta pokušaja manipulacije nad demokracijom od strane izvršne vlasti.Za dramu oko neizglasavanja Odluke o komunalnoj naknadi i vrijednosti boda B u zakonskim rokovima i za posljedice koje iz toga mogu nastati, isključivu odgovornost i krivnju snosi izvršna vlast Općine. Od 4. kolovoza ove godine, kada je Zakon stupio na snagu, bilo je i više nego dovoljno vremena da se općinske odluke na vrijeme usklade. Stavljanjem prijedloga odluka u zadnji trenutak, pod krinkom usklađivanja sa zakonom,stvara se veliki pritisak na vijećnike, s ciljem povećanja nameta mještanima.
Bez obzira što je načelnica znala da neće imati većinu za povećanje komunalne naknade, ona je ipak stavila prijedlog za izglasavanje na Vijeće. Na taj prijedlog za povećanje komunalne naknade, kao vijećnica Liste birača Ksenije Žauhar, uputila sam prijedlog amandmana da se vrijednost boda ne povećava, dok je načelnica, ustrajući u svojoj namjeri za povećanjem, moj amandman glatko odbila.
Niti, 24 sata nakon što joj prijedlog o povećanju nije usvojen, načelnica je prema meni kao predsjednici vijeća uputila zahtjev za sazivanjem sjednice za sljedeći dan i donošenje akta po hitnom postupku, što sam ja u skladu s Poslovnikom Općinskog vijeća i učinila. U materijalima za tu sjednicu našli su se potpuno identični prijedlozi odluka i povećanje komunalne naknade kao na prethodnoj sjednici. To je značilo da načelnica, bez obzira što zna da nema većinu za povećanje nameta, ponovno inzistira na tome, očito računajući da na sjednici neće biti prisutni svi vijećnici pa će joj u tom slučaju za izglasavanje o povećanju biti dovoljno samo osam ruku Koalicije SDP,PGS i HSU.
Takvo nasilje nad demokracijom i neprihvaćanju mojeg amandmana o nepovećanju komunalne naknade, izazvalo je oštar otpor vijećnika HDZ-a, HSS-a, Akcije mladih, Liste birača Milana Pavelića i Liste birača Ksenije Žauhar te smo nedolaskom na sjednicu Vijeća pokazali jasan stav da je prilikom donošenja odluka u Vijeću na prvom mjestu interes naših mještana. Bez obzira na pritiske da će općina neizglasavanjem odluke u zakonskom roku ostati bez određenih prihoda i da sezato neće moći realizirati određeni programi, sjednica Vijeća ostala je bez kvoruma. Nakon što su iscrpljene sve mogućnosti da se pritiscima na vijećnike osigura kvorum, uslijedio je još jedan pokušaj novog pritiska te je noćas, nakon 22,00 sata stigao poziv za nastavak sjednice danas1. prosinca i to u subotu, u dan vikenda. U nastavku sjednice predlaže se donošenje odluke o visini boda komunalne naknade u iznosu sukladno mojem amandmanu, znači bez povećanja. Međutim, pod uvjetom da se danas i prihvati takav prijedlog odluke, njena primjena bila bi nezakonita i ne bi se mogla primjenjivati u sljedećoj godini kako je u toj odluci definirano jer bi bila donesena izvan propisanog roka, a Vijeće bi tako bilo dovedeno u situaciju da snosi odgovornost i posljedice takve nezakonite odluke.
Do svega toga nije trebalo doći da je već na sjednici u srijedu prihvaćen moj amandman. Nepojmljivo je da se u četiri mjeseca koja su do sada bila raspolaganju za usklađivanje odluke sa zakonom i za njeno kvalitetno oblikovanje, nije pristupilo ozbiljnom i politički odgovornom postupku, nego se samovoljno utvrdio prijedlog ovako važnih odluka, uporno odbijajući sve moje prijedloge i sugestije, i to usprkos moga jasno izraženog stava i upozorenja da za moju Listu nije prihvatljivo povećanje komunalne naknade za mještane iz poznatih razloga koje sam detaljno obrazložila i na prethodnoj sjednici, a to su, prije svega, činjenice da kvaliteta života mještana svakim danom sve više pada, da mještani na području Općine Viškovo žive u okruženju tri deponija zbog čega im je uvelike ugroženo zdravlje i kvaliteta života, pogotovo radi utjecaja Županijskog deponija u Marišćini i zbog kojeg naši mještani snose teret zbrinjavanja smeća cijele županije’, zaključuje Žauhar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here