Home Kolumne KUTAK ZA RAVNOZEMLJAŠE: Može li čovjek stvoriti superćelijsku oluju?

KUTAK ZA RAVNOZEMLJAŠE: Može li čovjek stvoriti superćelijsku oluju?

2035
1

Europljani će mjesec srpanj pamtiti po razornim olujama koje su, osobito u njegovoj drugoj polovici, tutnjale i uzrokovale ogromne štete, prvenstveno u poljoprivredi, infrastrukturi, automobilima, čupale stabla, a odnosile i ljudske živote.

Superćelijske oluje su posebna vrsta dugotrajnih olujnih oblaka koji zbog svoje specifične dinamike, a kako možemo pretpostaviti iz naziva, proizvodi posebno intenzivne proizvode poput jakih kišnih pljuskova, olujnih vjetrova, velikih tuča, električnih pražnjenja pa čak i tornada.

U južnom dijelu Europe, pa tako i u našim krajevima, dugo su postojali uvjeti za nastanak ovih oluja, kao što je vrlo topao i nestabilan zrak pun vodene pare koja je “gorivo” za oluje. Superćelijski oblaci posebno su zanimljivi jer od svih vrsta oluja mogu najučinkovitije trošiti ovo “gorivo”. Zbog toga su ove oluje proteklih tjedana oborile neke rekorde, smatraju stručnjaci.

S obzirom na složenost klimatskog sustava i kaotičnost olujnih oblaka, još uvijek nema konačnog odgovora na pitanje utjecaja klimatskih promjena.

Problem se prvenstveno ogleda u činjenici da numerički modeli koji se koriste za simulaciju klime još uvijek koriste prostornu rezoluciju od nekoliko do nekoliko desetaka kilometara, tako da se olujni oblaci čije su horizontalne dimenzije reda veličine 10 kilometara ne mogu eksplicitno simulirati u klimatskim modelima. Trenutna aktualnost u klimatologiji su modeli koji su sposobni za taj posao i koji bi nam u budućnosti trebali dati konkretniji odgovor na to pitanje, objašnjava.

Međutim, teoretičari znanosti su uvijek korak ispred znanosti. Posljednjih dana, društvene mreže su preplavljene teorijama prema kojima su oluje proizvod agende kojoj je cilj uništenje čovječanstva.

Pjevač Toni Cetinski, inače zaštitno estradno lice tzv. Festivala slobode, okupljanja protivnika cijepljenja u godinama pandemije, dao je svoj doprinos raspravi o nevremenu u vidu serije fotografija. Na nekima od njih označio je kružni oblik koji nalikuje kapljici na objektivu, tumačeći ga na sljedeći način:

‘Netko je snimio antigravitacijska kugle guračice oblaka. HAAARP a ne priroda. Ovo bi vojska morala dobro proučiti i zastititi svoje građane kad ne bi i ona bila na daljinski stranih faktora’.

“Ovo je bila prirodna pojava kakva se pojavljuje širom svijeta, posebno u Americi. Ne vidim baš nikakve veze s HAARP-om i na koji način bi HAARP djelovao”, odgovorio mu je Ivan Güttler, zamjenik ravnatelja Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Za relevantno mišljenje o tome mogu li ljudi stvoriti superćelijsku oluju obratili smo se i umjetnoj inteliganciji, ovo je odgovor:

Prema mom posljednjem ažuriranju znanja u rujnu 2021., tehnologija umjetnog stvaranja superćelijskih oluja ili bilo kojih drugih vremenskih pojava velikih razmjera nije unutar naših trenutnih mogućnosti. Superćelijske oluje su složeni prirodni procesi koji uključuju kombinaciju atmosferskih uvjeta, uključujući temperaturu, vlažnost, uzorke vjetra i druge čimbenike. Ove oluje nastaju kao rezultat složenih interakcija između različitih komponenata Zemljine atmosfere.

Istraživanja su provedena u tehnike modifikacije vremena, poput posijavanja oblaka, što uključuje unošenje tvari u oblake kako bi se potakla pojava oborina. Međutim, čak i ove metode su ograničene u svom opsegu i učinkovitosti, a njihov utjecaj na stvaranje ili manipulaciju superćelijskim olujama uglavnom je spekulativan i nije podržan trenutnim znanstvenim razumijevanjem.

Važno je napomenuti da pokušaji umjetnog stvaranja ili manipulacije ozbiljnim vremenskim događajima poput superćelijskih oluja mogu imati nepredvidljive i potencijalno štetne posljedice, kako lokalno tako i globalno. Etičke i ekološke brige, kao i složenost atmosferskih procesa, čine takve napore izuzetno izazovnima i kontroverznima.

Imajte na umu da su se mogli dogoditi razvoji nakon rujna 2021., ali preporučujem provjeru s ažuriranim izvorima i stručnjacima u meteorologiji i atmosferskim znanostima za najnovije informacije o ovoj temi.

1 COMMENT

  1. Samo kadatpomaže američka CIA sos kartite kakot 1990.Onda napraviš Oluja gde traktorot pomaže na begunci,a od vlastita vojska 75 odsto straduva od minite,a od toih 75,onie 50 odsto vo krađata po srpski kući i namešteni mini.Naraski da može i da kažem Zemlata e kugla niet ravna…🤣

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here