Home Biznis Leukemiju ćemo uskoro liječiti ecstasyjem!

Leukemiju ćemo uskoro liječiti ecstasyjem!

141
1

Modificirani ecstasy bi mogao postati lijek za neke vrste rakova koji napadaju krvne stranice poput leukemije, limfoma i mijeloma! Nedavna testiranja pokazala su da vrlo učinkovito ubija kancerogene stanice u epruveti. Objavljeno je to u časopisu Investigational New Drugs, a prenosi BBC.

Naime, još 2006. godine na Sveučilištu u Birminghamu je otkriveno da opojna ilegalna droga ecstasy, ali i antidepresivi poput Prozaca teoretski mogu zaustaviti širenje raka. Problem je bio u tome što su za tretman bile potrebne količine koje ljudsko tijelo ne može podnijeti.

Sveučilište zapadne Australije ozbiljno je prionulo poslu modificiranja te droge i zabilježili su zapanjujući uspjeh: povećali su učinkovitost ubijanja stanica koje su zahvaćene rakom za sto puta i ujedno smanjili toksičnost te droge za mozak.

Izbrisali sve bolesne stanice

Zahvaljujući izuzimanju pojedinih atoma iz molekule ecstasyja, sada se umjesto doze od, primjerice, stotinu grama ecstasyja pacijentu može dati jedan gram te droge da bi se postigao željeni učinak.

Znanstvenici su prilikom testiranja na krvi u epruveti uspjeli izbrisati čak sto posto bolesnih stanica, koje se od zdravih razlikuju po osjetljivosti. Nakon što dođu u doticaj s poboljšanim ecstasyjem, njihove se membrane raspadaju, dok su zdrave stanice otpornije na njega.

Nažalost, navode kako im predstoje još testiranja na životinjama i ljudima, te smatraju da će se pacijenti oboljeli od leukemije, limfoma i mijeloma ecstasyjem moći liječiti tek za nekoliko desetljeća. (Net.hr)

Previous article“Američko gospodarstvo je sposobno za oporavak”
Next articleŠto se to događa s Lesarovim laburistima?

1 COMMENT

  1. eto na, sve vise se smanjjme razlika izmedju narkobosa i farmaceuta, oba tvrde da liječe rak. A šta rak veli na to? Sad mi je jasno kad vidim one šprice po gradu po podu i portunima, to se ljudi morda liječe aja mislim koznastaje…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here