Home Mozaik Libanon zabranio prikazivanje Barbie ‘zbog promoviranja homoseksualnosti’

Libanon zabranio prikazivanje Barbie ‘zbog promoviranja homoseksualnosti’

312
0

Barbie već duže vrijeme osvaja kina u brojnim državama svijeta, no Libanon je odlučio stati na kraj prikazivanju filma. Libanonski ministar kulture Mohammad Mortada izjavio je kako je država zabranila prikazivanje filma u kinima, a kao razlog je navedeno to što Barbie promovira homoseksualnost te da je u suprotnosti s vjerskim vrijednostima.

Mortada u Libanu uživa podršku militantne skupine Hezbolah čiji je šef Hassan Nasrallah pojačao retoriku protiv LGBT zajednice izjavivši kako ona predstavlja neposrednu opasnost za Libanon i da se zbog toga treba suočiti s njom. U izjavi o filmu Barbie Mortada je naglasio kako je utvrđeno da film promovira homoseksualnost i seksualnu transformaciju, što je u suprotnosti s vrijednostima vjere i morala.

“Ministar je zamolio libanonske agencije zadužene za opću sigurnost, uključujući i ministarstvo unutrašnjih poslova, da poduzmu neophodne mjere kako bi se spriječilo prikazivanje filma”, piše The Guardian.

Povodom odluke oglasio se i direktor neprofitne organizacije Samir Kassi Ayman Mhanna koji je izjavio da je potez zabrane prikazivanja filma zaobišao uobičajeni proces cenzure u Libanonu. “Ovo je dio šire kampanje koju predvode Hezbolah, kršćanska krajnja desnica i drugi vjerski vođe u fokusiranoj kampanji protiv LGBT osoba”, rekao je Mhanna.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here