Home Biznis Linić o proračunu – Ovo je borba za opstanak

Linić o proračunu – Ovo je borba za opstanak

1076
1
foto: HRT

Nakon pet godina krize i recesije bez gospodarskog rasta proračun ne može biti razvojni – ovaj je proračun borba za opstanak, izjavio je u Dnevniku HTV-a ministar financija Slavko Linić. Kazao je kako 2013. i 2014. godina sa sobom donosi nove rashode – članstvo u EU i kamate na enormni javni dug. Rezultat svega je deficit veći od 5 posto BDP-a.

Linić je kazao kako se slaže s tvrdnjama sindikata da je novi proračun još jedan udar na hrvatsku sirotinju.’Hrvatskim radnicima i umirovljenicima primanja su zamznuta već tri godine. Na tvrdnje poslodavaca da u proračunu nema mjera za gospodarski oporavak Linić je kazao: ‘u Hrvatskoj udruzi poslodavaca su neobjektivni i nerealni. U vremenima rezova, oko 1,4 posto BDP-a dano je poslodavcima’.

Ministar financija najavio je da se nakon pokušaja oživljavanja privatnog sektora Vlada okreće jačanju investicija u javnim poduzećima, prvenstveno željeznici i energetici. Za to traže inozemne partnere i to je projekt koji će predstaviti Bruxellesu kako bi opravdali procjenu rasta od 1.3 posto.

Prihodi državnog proračuna za 2014. planirani su na razini od 113,1 milijardu kuna, a rashodi u iznosu od 130,5 milijardi kuna, pa planirani deficit državnog proračuna za 2014. iznosi gotovo 17,5 milijardi kuna, istaknuto je današnjoj sjednici Vlade koja je utvrdila prijedlog proračuna za iduću godinu s projekcijama za 2015. i 2016.

Prijedlog proračuna za 2014. temeljen je na projekciji gospodarskog rasta od 1,3 posto, dok u 2015. Vlada očekuje rast BDP-a za 2,2%, a u 2016. do 2,5%. Manjak državnog proračuna u 2014. bit će 5%, a dodaju li se tome izvanproračunski korisnici i lokalna država, manjak opće države u 2014. iznosio bi 5,5% BDP-a.(HRT)

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here